CIJELI DAN OFFLINE

Kinezi planiraju web protest zbog cenzure

23.06.2009 u 12:07

Bionic
Reading

Korisnici interneta u Kini najavili su protest protiv vladine odluke da svako računalo mora imati instaliran program Grenn Dam koji blokira određene web stranice

Poznati pekinški umjetnik Ai Weiwei, koji sudjelovao u dizajniranju stadiona Ptičje gnijezdo, svojevrsni je glasnogovornik ove inicijative. Putem Twittera pozvao je građane Kine da 1. srpnja jednostavno isključe internet i offline statusom izraze protest.

Kineska vlada donijela je odluku prema kojoj na sva računala izrađena ili uvezena u Kinu moraju imati predinstaliran program Green Dam kojim je onemogućeno surfanje određenim stranicama. Vlada je odluku obrazložila namjerom da se blokira pristup stranicama pornografskog sadržaja, što je isprovociralo mnoge korisnike interneta i aktiviste u Kini koji smatraju da Vlada neposredno zabranjuje stranice procijenjene kao prijeteće ili neprimjerene.

'Prestanite sa svim online aktivnostima, od posla, čitanja, chatanja, bloganja, igranja ili slanja pošte, i ne pojašnjavajte svoje ponašanje', pozvao je Ai svoje sunarodnjake te za Reuters putem e-maila kazao da se radi o protestu koji ne košta i ne donosi rizik, a znak je pobune protiv cenzure.

Stani analitičari tumače da je Green Dam dio programa Kineske komunističke partije koja želi ušutkati disidente u godini obilježavanja 20. obljetnice gušenja prodemokratskih prosvjeda u Kini.