OPREZ, GLASNO JE

Kineski disident Ai Weiwei majstorski nadmudrio špijune

07.10.2015 u 09:16

Bionic
Reading

Poznati kineski umjetnik i disident Ai Weiwei pronašao je u zidovima svog pekinškog ateljea skriven prislušni uređaj, o čemu je obavijestio javnost putem Instagrama. Istim putem objavio je i zanimljivu 'odjavnu poruku' svojim špijunima

'Uvijek će biti iznenađenja', napisao je Weiwei uz fotografiju prislušnog uređaja koju je objavio na Instagramu u nedjelju.

Prislušni uređaj skriven je u njegovom studiju vjerojatno još od 2011, kad su ga kineske vlasti uhitile i bez podizanja optužnice pritvorile na 81 dan. Umjetnik i aktivist našao se na meti zbog glasnog protivljenja kineskoj vladi i njenoj nasilnoj cenzuri.

哈哈

A photo posted by Ai Weiwei (@aiww) on

U srpnju ove godine konačno mu je vraćena putovnica oduzeta nakon uhićenja, pa mu je nakon četverogodišnje zabrane ponovno dopušteno putovanje. Zahvaljujući toj zabrani nije mogao prisustvovati ni izložbi '@Large: Ai Weiwei on Alcatraz', na kojoj je zapanjujućim vizualima odana počast svjetskim političkim zatvorenicima i aktivistima.

Weiweijev rad često je inspiriran invazivnim i ugnjetavačkim slučajevima državnog nadzora pa je tako godišnjicu uhićenja obilježio 'ukrasivši' svoj dom web kamerama koje su ga pratile 24 sata dnevno. Istovremeno, kamere postavljene u blizini njegovog ateljea ukrasio je lampionima.

A photo posted by Ai Weiwei (@aiww) on

S nestrpljenjem iščekujemo umjetnički odgovor na slučajno otkriće prislušnog uređaja, a onaj impulzivni, i ne baš umjetnički, koji je uslijedio nakon pronalaska Weiwei je istoga dana objavio u videoprilogu na Instagramu.

'Čuješ li ovo?', vjerojatno posljednji put putem ovoga prislušnog uređaja obratio se svojim špijunima i potom napravio nešto zbog čega preporučujemo da stišate glasnoću u svojim zvučnicima ili slušalicama.

听到了么?

A video posted by Ai Weiwei (@aiww) on