PREMIJERA U TVORNICI

Kazalište Hotel Bulić predstavlja Ibsenovu 'Noru' pod pritiscima našeg vremena

28.11.2017 u 10:35

Bionic
Reading

Kazalište Hotel Bulić kao svoju sljedeću premijeru najavilo je 29. studenoga u zagrebačkoj Tvornici kulture predstavu 'Nora', koju prema 'Lutkinoj kući' Henrika Ibsena postavlja Senka Bulić, u novom čitanju koje problematiku toga djela promatra u kontekstu suvremenog društva

Najnovije uprizorenje drame iz 1879. koja je tematikom obilježila prekretnicu u razvoju europske dramaturgije, kako se ističe u najavi, jednom od najvažnijih i najizvođenijih djela svjetske književnosti prilazi iz novog kuta, uzimajući ga kao polazište za novo istraživanje problema 'koji jednako intenzivno skandaliziraju i uznemiruju od praizvedbe teksta'.

Cilj je te produkcije 'ući u novo čitanje temeljnih pitanja koja otvaraju prostor za suvremene umjetničke perspektive, kako bi se istražila motivacija Nore u transformiranom društvenom kontekstu u kojem se otkrivaju novi mehanizmi pritisaka'.

'Promjenom društvenih, političkih i ekonomskih okolnosti mijenja se i izvedbeni fokus priče o Nori. Prostori koji su se činili emancipatorski, kao proširenja slobode, ispostavljaju se kao regresivni', stoji u najavi.

Pitanja koja postavlja su: Koji su dometi pobune i mjesto slobode u visoko materijalističkom društvu? Kakav je odnos intimne i društvene represije? U što se Nora kao nagovještaj pobunjenog čovjeka pretvara kad je se uvede u suvremeni kontekst naoko brojnih izbora, a zapravo reduciranih mogućnosti? U kojoj mjeri nove društvene okolnosti mogu radikalizirati potrebu za promjenom?

U predstavi glume Helena Minić Matanić, Marko Cindrić, Lucija Šerbedžija, Igor Kovač i Darko Japelj.

Scenografiju osmišljava Silvio Vujičić, a kostime Oliver Jularić, oblikovanje svjetla potpisuje Tomislav Maglečić, a tona Branimir Božak.