46. ZILIK

Karlovačka Zimska likovna kolonija vraća se korijenima

28.01.2019 u 10:06

Bionic
Reading

Tema 46. ZILIK-a, karlovačke 'Zimske likovne kolonije', koja počinje 28. siječnja Malim ZILIK-om i radionicom likovne pedagogije Tihane Karlović ove godine 'ZILIK kakav je nekada bio'. Svečano otvorenje bit će u Gradskoj kazalištu Zorinu domu, uz izložbu akademskog slikara Željka Lesara pod nazivom 'Polifonija pokreta'

Izbornica kolonije i predsjednica Umjetničkog savjeta ZILIK-a Sonja Švec Španjol podsjetila je da je ZILIK osnovan 1974. godine iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

'Kulturno-umjetnička manifestacija ZILIK otvara vrata likovnom stvaralaštvu djece, razvijajući njihov osjećaj za lijepo, te omogućuje ugodne trenutke druženja djece s umjetnicima. Kako bismo se vratili tim temeljnim vrijednostima, te i dalje omogućavali razvoj i njegovanje etičkih i duhovnih kvaliteta naše djece, uvodimo nekoliko novina koje su zapravo starine, jer su od samog početka ključne odrednice ZILIK-a, koji se održavao u Dječjem domu Vladimir Nazor, koji je odnedavna preimenovan u Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor', kazala je Sonja Švec Španjol.

U cilju kvalitetne realizacije likovnih radionica, te veće i bolje mogućnosti posvećivanja naših voditelja svakom pojedinom djetetu, kazala je Švec Španjol, ove godine optimizirat ćemo broj polaznika po radionici kako bi djeca mogla uživati u druženju, stvaranju i komunikaciji s prijateljima, umjetnicima i odgajateljima.

Također, pozvali smo naše umjetnike – sudionike Velikog ZILIK-a da ožive duh boravka i stvaranja u istom prostoru s djecom, te se nadamo da će se odazvati u većem broju i ispuniti prostor dvorane namijenjen njihovom stvaralaštvu, te pokazati najmlađima tajne svog umijeća likovnog izražavanja.

Na svečanom otvorenju, najavila je Švec Španjol, bit će izveden kratki dramski skeč na temu idejnog začetka ZILIK-a, a tijekom ZILIK-a, koji će završiti u petak 1. veljače, u popratnom programu bit će izložbe s tematskim cjelinama Vremenoplov, Videozapisi, Albumi, te gostovanje književnika Mladena Kušeca s promocijom nove knjige za djecu 'Tajne Medvednice'.