NAJBOLJA IZVEDBA

Karlo Mrkša osvojio Zlatna krila Zagrebačkog festivala monodrame

01.06.2022 u 00:16

Bionic
Reading

Nagradu Zlatna krila Zagrebačkog festivala monodrame za najbolju glumačku izvedbu osvojio je Karlo Mrkša, glumac u monodrami 'Vic o Sizifu', čime je završeno drugo izdanje tog festivala

Pobjedničku monodramu, redatelja Ivana Planinića i dramaturginje Ivane Vuković, suautora teksta, u produkciji Umjetničke organizacije Punctum i KunstTeatar, odabrao je tročlani žiri – glumica Branka Cvitković, profesorica Vesna Muhoberac i književnik Dubravko Jelačić Bužimski.

Predsjednica žirija, Vesna Muhoberac, ocijenila je kako je glumac pokazao novi žanr – tehnomonodramu, u kojoj on prezentira pjevačke i glumačke izvedbene talente, na početku u skladu s koncepcijom statično.

Prema kraju sve dinamičnije igra 'predstavu koja iz mitološkoga i filozofskoga očišta suvereno aktualizira izokrenutu nam svakodnevicu, kaotično vrijeme invertiranih vrijednosti i manipulacije političkim moćima i utjecajima smrtnika i besmrtnika'.

Cvitković je rekla da je važno imati talent i strast, te kako se nada da će glumcu Zlatna krila donijeti nove uzlete, dok je Jelačić Bužimski ustvrdio kako je Mrkša na svojim leđima nosio cijelo jedno novo kazalište.

Laureat, koji je uz rad Zlatna krila Dimitrija Popovića dobio i novčanu nagradu, istaknuo je da mu je iznimno drago da je nagradu dobio baš za 20. izvedbu te da će ga, budući da mu je to prva monodrama, zasigurno potaknuti nastavi istraživati ovu dramsku formu i baviti se njome.

Na tom festivalu, u organizaciji Teatra Gavran, od 24. svibnja izvedeno je šest monodrama izabranih među 20 pristiglih prijava.