IZLOŽBA

Kakva je veza između raspada Jugoslavije i propasti Borova?

12.09.2017 u 10:52

Bionic
Reading

U Dnevnom boravku Rojca u Puli u petak se otvara izložba naslovljena 'Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988. - 1991.', a tematizira o klasne sukobe u Kombinatu Borovo predratnih godina

Izložba je temeljena na višegodišnjem istraživačkom radu Grupe Borovo koju čine Sven Cvek, Snježana Ivčić i Jasna Račić.

'U istraživanju 'Kontinuitet društvenih sukoba 1988.-1991.: kombinat Borovo' kroz studiju slučaja proučavali smo veze između radničkih štrajkova, odnosno klasnih sukoba s kraja osamdesetih i početka nasilnih sukoba iz devedesetih. Krećući od štrajka 1988., pokušali smo rekonstruirati iskustvo borovskoga radništva do ljeta 1991., promjenu njihove pozicije s obzirom na promjene u jugoslavenskom društvu, ali i dostupne strategije za artikulaciju njihovih interesa; prije svega otpor općem srozavanju životnog standarda, osiromašenju i prekarizaciji rada. Za ovu rekonstrukciju služili smo se tjednikom kombinata i dubinskim intervjuima s bivšim radnicima i radnicama Borova', pojašnjavaju autori istraživanja.

'Njihovo istraživanje pod nazivom 'Kontinuitet društvenih sukoba 1988.-1991.: kombinat Borovo' prikaz je, na primjeru jedne tvornice, društveno-političke klime s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, vremena društvenih i ekonomskih reformi i početaka iščezavanja društvenog vlasništva, kao i prvih eksplicitnih nacionalističkih težnji koje će, u konačnici, eskalirati ratnim sukobima. Upravo je format izložbe, uslijed svoje vizualne naravi, omogućio zorno prikazivanje i mapiranje učestalosti različitih onodobnih fenomena poput štrajkova ili čekanja i 'uparivanje' istih s određenim političkim kontekstima, s ciljem pokušavanja detektiranja veza između događaja koji su doveli do destrukcije jedne od najuspješnijih tvornica u Jugoslaviji i događaja koji su rezultirali krvavim sukobima i rastakanjem same Republike', navodi se u tekstu o izložbi koji je napisala Mirna Rul.

Izložba Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988. - 1991. Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Izložba je postavljena u rujnu prošle godine u Galeriji Nova u Zagrebu, a na postavu u Puli, uz istraživački tim, surađivale su članice zadruge Slobodna domena, Barbara Majnarić i Katerina Duda. Nakon izložbe u Dnevnom boravku Rojca, Kome treba poduzeće? do kraja godine gostovat će u Vukovaru i u Splitu, a više o izložbi i istraživanju možete pronaći na stranici projekta.