REVITALIZACIJA POVIJESTI

Kako će izgledati Muzej automobila u Zagrebu?

28.05.2013 u 11:01

  • +7

Muzej automobila Ferdinand Budicki

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo fotografije

Bionic
Reading

U Ulici Ljudevita Posavskog 48 u Zagrebu, 29. lipnja u 19 sati otvara se Muzej automobila Ferdinand Budicki, u kojem ćemo moći pogledati izloške starodobnih automobila, motora i bicikala, tematske izložbe fotografija te sudjelovati u nizu tehničkih radionica, predavanja i tribina, restauracija, projekcija filmova i ostalih manifestacija namijenjenih predstavljanju, učenju i promoviranju automobilističke kulture

Zagreb je jedna od malobrojnih europskih metropola koja nema Muzej automobila, dokumentarni film o povijesti automobilizma, a donedavno nije imala ni monografiju na temu najvažnijeg proizvoda u novijoj povijesti grada, koji je zauvijek promijenio društvene procese.

Muzej automobila Ferdinand Budicki bit će značajan za Zagreb jer će osim svojih osnovnih izložaka: starodobnih automobila, motora i bicikala u prostoru održavati mnogobrojne tematske izložbe fotografija, tehničke radionice, predavanja i tribine, restauracije, projekcije filmova te druge manifestacije koje su povezane s predstavljanjem, učenjem i promoviranjem sto petnaest godina automobilističke kulture u Hrvatskoj.

Dosad je prikupljeno nekoliko tisuća fotografija, od kojih velik broj nije viđen, a koje se ne nalaze u vlasništvu nijedne gradske i državne institucije jer su prikupljene iz obiteljskih albuma prvih automobilista na ovim prostorima. Prikupljeno je i nekoliko sati dokumentarnog filmskog materijala u razdoblju od 1909. do 1990. na temu automobilizma u Hrvatskoj.

Kulturni identitet Hrvatske na početku prošlog stoljeća kroz automobilističku kulturu prezentiranu u budućem Muzeju morao bi predstavljati turističku atrakciju i pružiti novi pogled na grad koji je od početka motorizacije bio dio razvijenog europskog društva i svih društvenih tokova koji su proizašli iz novog poretka.

Muzej Ferdinand Budicki ima namjeru postati centralno mjesto okupljanja i druženja za hrvatske klubove starododobnih automobila i motora, a poseban naglasak bit će stavljen na učenike osnovnih i srednjih škola koji će kroz metodičke radionice prilagođene različitim uzrastima te zabavu i igru spoznati jedan važan i egzotičan dio nacionalne povijesti.

Jedan od glavnih ciljeva Muzeja automobila Ferdinand Budicki bit će osnivanje Društva za proučavanje povijesti automobilizma u Hrvatskoj, koje će se baviti prikupljanjem i arhiviranjem građe, održavanjem raznih tematskih predavanja i na koncu tiskanjem novih monografija na spomenutu temu.

Konačni cilj Muzeja je revitalizirati premalo poznati dio naše gradske i nacionalne povijesti te dati uvid u prvo pionirsko razdoblje automobilizma na ovim prostorima.

Otvorenje Muzeja bit će 29. lipnja 2013. u 19 sati.