'NA ZLU PUTU'

Kabaret s potpisom Krleže i Dedića otvara Gumbekove dane

10.03.2016 u 10:21

Bionic
Reading

Festival Gumbekovi dani u svojem će devetom izdanju zagrebačkoj publici od 10. do 21. ožujka predstaviti novi niz ponajboljih recentnih kabaretskih produkcija hrvatskih kazališta i kazališnih družina, a program koji uključuje i večeri stand-up komedije, šlagera, filmskih songova i kazališnih performansa, pa i jednu predstavu za djecu, otvorit će u Histrionskom domu u Zagrebu predstava 'Na zlu putu' u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Glumačke družine Histrion

Festival kojim Histrioni devetu godinu zaredom njeguju uspomenu na svojeg legendarnog člana Mladena Crnobrnju Gumbeka, u jedanaest dana donosi ukupno 14 izvedbi, a osim zagrebačkih, publici Histrionskog doma svoje najrecentnije produkcije predstavit će i kazališta, kazališne družine, izvođači i komičari iz Splita, Koprivnice i Varaždina.

'Mnogi su prije devet godina bili skeptični prema tome festivalu, sumnjajući u njega zbog navodnog nedostatka predstava koje sadrže u sebi kabaretske elemente', kazao je ravnatelj Histriona i selektor festivala Zlatko Vitez. Svojim programom i posjećenošću Gumbekovi dani do danas to opovrgavaju, napomenuo je.

Program u četvrtak 10. ožujka otvara premijera predstave 'Na zlu putu', temeljene na motivima iz 'Adama i Eve' i drugih Krležinih drama, upotpunjenih glazbom i stihovima slavnoga kantautora Arsena Dedića.

'Ove godine festival otvaramo s predstavom čiju okosnicu čini Krležina rana kratka drama koju je redatelj Ferenčina oplemenio tekstovima iz drugih Krležinih drama i glazbom velikoga Arsena, jednoga od utemeljitelja Histriona', istaknuo je Vitez. Osnovna je ideja tog kabareta spojiti dva velika hrvatska čovjeka, dva barda, Krležu i Dedića, koji je u 26 histrionskih predstava pisao originalnu glazbu, dodao je.

Najavljena kao 'halucinantni galgen kabare', najnovija se produkcija Glumačke družine Histrion na originalan, ironičan i duhovit način bavi temom muško-ženskih odnosa a izvode ju Ivica Pucar, Tara Rosandić, Žarko Potočnjak, Ana Majhenić, Ana-Marija Percaić i Oliver Belošević.

Ferenčina je istaknuo kako je riječ o predstavi u kojoj se pokušava prikazati gledanje dvojice velikana na ljubav, kojoj obojica 'pristupaju na depatetizirajući način, prikazujući je često kao jedno vječno mučenje između spolova, pri čemu su izuzetno ironični, sarkastični i uglavnom duhoviti'.

Francuska farsa, bdijenje na viškome i mlade nade

Program u petak 11. ožujka nastavlja 'Meštar Laket ili Špelancija fiškala Petera Pokrilaketa', kajkavska verzija francuske farse nepoznata autora iz 15. stoljeća u režiji Damira Mađarića i produkciji kazališta Oberon iz Koprivnice, 'mala, vesela, slatka i brza predstava u kojoj dva glumca igraju sve uloge'.

Subota 12. ožujka rezervirana je za Histrione, koji će nastupiti s još jednom svojom novijom komedijom, 'Tatarskim biftekom' Zvonimira Zoričića u režiji Ivice Kunčevića, 'o odlasku dvojice pijanaca u rat koji na humoran i satiričan način propitkuju svijet oko sebe'.

Program u 22 sata na maloj sceni nastavljaju s 'Marijana kabaretom' Marije Borić, koji će predstaviti 'jedinstvenu ponudu najomiljenijih i najpoznatijih hrvatskih i svjetskih šlagera tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća iz repertoara najpopularnijih hrvatskih pjevača toga razdoblja, nezaboravnih asova zagrebačke estrade, Vlahe Paljetka i Andrije Konca'.

Nakon dvije godine ponovno dolazi splitska glumica i komičarka Arijana Čulina, 'odličan showman, spisateljica i slikarica' koja će u nedjelju 13. ožujka pred zagrebačku publiku iznijeti 'novu aktualnu porciju duhovitih, hrabrih i provokativnih priča' objedinjenih stand-up nastupom 'Ajme nama s njima'

Koprivnički Ludens teatar u ponedjeljak će se predstaviti s predstavom 'Kazalište – što, kako i zašto uopće?' u režiji Ranka Zidarića, 'sjajna i edukativna predstava i urnebesni kabare' temeljen na tekstu Karela Čapeka uz 'jednu malu preinaku' Marijane Nole.

U utorak 15. ožujka u Histrionskom domu gostuje Hrvatsko narodno kazalište Varaždin s 'Baladama Petrice Kerempuha' Miroslava Krleže u režiji 'velikoga meštra' Georgija Para, 'u kojoj nastupaju sjajni varaždinski kazališni prvaci' Ljubomir Kerekeš, Sunčana Zelenika-Konjević, Jan Kerekeš, Ljiljana Blagojević, Hana Hegedušić i Zdenko Brlek.

Dan poslije, u srijedu 16. ožujka, publici Gumbekovih dana predstavit će se i 'naš čest i drag gost', zagrebački Teatar &TD, s kazališnim performansom 'Born to please' redatelja Saše Božića, sastavljenim od niza solo izvedbi u kojima glumci, koji nisu vični glazbenom izričaju, pokušavaju zadovoljiti publiku svojim interpretacijama poznatih hitova iz povijesti pop glazbe.

Četvrtak 17. ožujka ponovno donosi dvije produkcije u programu: po prvi puta na Gumbekovim danima gostuje Zagrebačko kazalište Trešnja, koje će se predstaviti s 'Postolarom i vragom' Saše Broz za mlađu publiku, koja je, po riječima redateljice Broz, 'zanimljiva, dinamična i ozbiljna predstava koja se bavi suvremenim odnosom čovjeka i vraga, odnosno ropstva, ali i pozicioniranjem obitelji u društvu, odnosom djece i roditelja'.

Dan će zaključiti Ksenija Erker i Zoran Mišolongin s programom odabranih stihova i anegdota 'Takvim sjajem može sjati – susreti s Arsenom' iz njihove gotovo 50-godišnje suradnje s legendarnim kantautorom.

Petak donosi kabare 'Viško veja' (veja=bdijenje), temeljen na rječniku-enciklopediji viških riječi Andra Rokija Fortunata 'Libar viškiga jazika', kazališnu priču o životu na Visu koju na čistome viškom jeziku izvodi Siniša Brajčić.

U subotu 19. ožujka Gumbekovi će dani ugostiti i zagrebački Soundtrack Ensamble s glazbenim kabaretom 'Soundtrack kabare' po dramaturškom predlošku i u režiji Ivana Lea Leme, najavljen kao 'hommage' filmskoj umjetnosti i kabaretsko putovanje koje priča priču o filmu, u kojemu operna pjevačica, jazz glazbenik, klaun i rockabilly pijanist (Davorka Horvat, Christian Peter, Berislav Antica i Damir Horvat) izvode koncert najpoznatijih filmskih songova.

Festival će u nedjelju 20. ožujka biti domaćin i Sceni F22 & Akademiji dramske umjetnosti Zagreb; 'mlade nade hrvatskog kazališta' Ognjen Milovanović, Roko Sikavica, Lujo Kunčević, Petra Svrtan, Elizabeta Brodić, Lucija Dujmović i Paško Vukasović izvest će 'Muke po Allanu' po tekstovima Woodyja Allena, nastale pod mentorstvom Aide Bukvić.

Manifestacija posvećena glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku završit će u ponedjeljak 21. ožujka tradicionalnom svečanom dodjelom nagrada IX. Gumbekovih dana – za najbolju glumicu i glumca, za najbolju predstavu i za izvanredan doprinos u oživljavanju cabareta, a posljednju večer festivala obilježit će još jedna izvedba kabareta 'Na zlu putu'