triler-slikovnica

Jurica Pavičić predstavio svoju prvu knjigu za djecu 'Tri kuće, tri prijatelja'

26.10.2022 u 21:12

Bionic
Reading

Nagrađivani književnik i kritičar Jurica Pavičić predstavio je u srijedu u Zagrebu svoju prvu knjigu za djecu 'Tri kuće, tri prijatelja', autorovu posvetu dječačkom odrastanju u triler-slikovnici o prijateljstvu za koju je ilustracije napravila Klara Rusan

Knjigu je objavio nakladnik Profil knjiga, čija je urednica Ivana Žderić na promociji u knjižari Hoću knjigu Megastore kazala kako je riječ o duhovitoj i zabavnoj priči kojom se ovaj nagrađivani novinar, kolumnist, filmski kritičar i književnik po prvi puta upustio u vode dječje književnosti.

'Kroz priču o trojici prijatelja koji žive u tri kuće u jednoj ulici kakva postoji svugdje, u svakome gradu, ova slikovnica govori o tome kako roditelji ponekad ne razumiju djecu, a djeca ne razumiju odrasle, i kako se prijatelji ponašaju kad nastanu problemi', rekla je.

Govoreći o tome kako je napisao slikovnicu, Pavičić je rekao da je ona nastala prema tekstu koji je napisao prije dosta godina, po narudžbi nakladnika koji je u međuvremenu propao, a koji je imao ideju angažirati pisce koji nikada ranije nisu pisali za djecu da naprave slikovnice i vide kakvu će perspektivu time dobiti.

Budući da je slikovnica vizualni medij, gdje se priča slikom, od početka ju je zamislio kao scenarij, gdje on, kako je rekao, daje građu i priču 'a netko drugi to treba vizualizirati'.

'Ja mislim na filmski način i, kad sam pisao tu knjigu, pisao sam je jako scenaristički, u vrlo kratkim fragmentima, tako da iz tih fragmenata na svakoj stranici jasno proizlazi slika, a da se radnja odvija kroz djelovanje', pojasnio je.

Zato u slikovnici nema puno teksta, 'jer tekst služi ponajprije da aktivira vizualno pripovijedanje', napomenuo je Pavičić, koji sebe doživljava 'kao scenarista koji servisira sliku svojim tekstom, a ilustratoricu Klaru Rusan kao režisera'. 'Mi smo suautori, a ako je netko više autor, onda je to više ona nego ja', rekao je.

Rusan, koja je mlada nagrađivana ilustratorica, kazala je kako joj je to prvo iskustvo crtanja slikovnice. 'Iako se može činiti da je crtati za djecu jednostavno, veselo, slatko, to je zapravo dosta teško', dodala je.

Slikovnica 'Tri kuće, tri prijatelja' autorova je posveta dječačkom odrastanju, a glavni su likovi Serđo, Toma i Roko koji žive u istoj ulici. Serđo Tomu smatra najboljim prijateljem, dok je Tomin najbolji prijatelj Roko. Kad se Roko nađe u ozbiljnoj nevolji, Toma mu odluči pomoći…

Pavičić je napomenuo kako je ta slikovnica također i lagani triler za djecu 'jer ima zlodjelo i policiju, ali ima i happy end, moralnu poruku i to da svi likovi ipak nešto nauče o sebi i drugima'.