INTERVJU: SRĐAN KARANOVIĆ

Još uvijek je previše zle krvi među narodima

  • Autor: Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 20.07.2010 20:11
  • Objavljeno 20.07.2010 u 17:12
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Jedan od najznačajnijih autora bivše Jugoslavije, beogradski režiser Srđan Karanović, nakon nekoliko desetljeća nastupio je na Festivalu igranog filma u Puli gdje je predstavio 'Besu', u kojoj glavne uloge igraju Miki Manojlović i mlada slovenska glumica Iva Kranjc
pula film festival

pula film festival

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Srđan Karanović autor je devet dugometražnih filmova, među kojima su 'Petrijin venac', 'Nešto između', 'Jagode u grlu', 'Za sada bez dobrog naslova', 'Virdžina', pretposljednji 'Sjaj u očima', preko sedamdeset dokumentarnih, kratkih i namjenskih filmova i televizijskih serija od kojih se najviše pamti 'Grlom u jagode'. Radeći 'Besu' je, kako nam je rekao, želio napraviti posve drugačiji film od svojih prijašnjih te od filmova svojih kolega. Želio je napraviti ljubavni film bez dodira, pokazati da je i takva, drugačija ljubav moguća.

'S druge strane, imponiralo mi je postojanje jedne tako tvrde riječi kao besa u albanskoj tradiciji koja se ispunjavala i dan danas se ispunjava, pogotovo što živimo u vremenu kada se bilo kakve riječi uopće više ne poštuju. Svakodnevno se susrećemo s neizvršenim obećanjima i kad postoji besa kao kontra svemu tome zanimalo me da postoji priča koja apostrofira da se može i drukčije', kazao je Karanović u razgovoru za tportal.

Govoreći o svom boravku u Puli na Festivalu nakon brojnih godina, pomalo sjetno, istaknuo je da je sreo malo poznanika iz filmskog svijeta.

pula film festival

pula film festival

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Možda je problem činjenica da je 'Besa' prikazana u nekom programu koji jeste festival i nije festival. Čini mi se da je pažnja novinara i javnosti izostala prema filmovima koji ne spadaju u nacionalni program. Moram priznati da to nisam navikao, nisam nikad bio na slično zamišljenom i organiziranom festivalu, ali zanimljivo je novo iskustvo.

Karanović je prokomentirao i sve učestalije filmske koprodukcije u regiji te kulturne politike zemalja bivše Jugoslavije.

'Kulturni prostor bivše Jugoslavije se polako obnavlja, na kašikicu. Na svim stranama pušta se na mala vrata i do određene mjere jer te državno političke vlasti još uvijek smatraju da je bolje da smo razdvojeni i da se mnogo ne dopadamo jedni drugima jer to ugrožava njihovu vlast. Hvala bogu, za sada ne ratujemo, no dosta je zle krvi u zraku - i nas prema nama, a kamoli nas prema drugima kad to nekom odgovara', zaključio je.

Pogledajte intervju u cijelosti:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi