DONIRANA I ODŠTETA

J. K. Rowling će tri godine donirati tantijeme od novog romana

01.08.2013 u 22:44

Bionic
Reading

Firma Russells, iz koje je procurilo u javnost da je autorica romana 'The Cuckoo's Calling', objavljenog pod pseudonimom Robert Galbraith, zapravo britanska književnica J. K. Rowling, odštetu će uplatiti kao donaciju humanitarnoj organizaciji Soldiers' Charity

Osim što je pristala na uplatu odštete u humanitarne svrhe, Rowling je odlučila sve tantijeme od prodaje romana donirati istoj humanitarnoj organizaciji kroz tri godine od 14. srpnja, kada je u javnost procurilo da je ona autorica.

'Donacijom djelomično zahvaljujem vojnicima koji su mi pomogli u istraživanju, a djelomično i zbog pisanja o heroju veteranu. Dovelo je to do još većeg poštivanja ove organizacije i razumijevanja koliko ona čini za bivše vojnike i njihove obitelji te koliko im je podrška potrebna', objasnila je Rowling.


J. K. Rowling pokrenula je postupak na londonskom sudu protiv Chrisa Gossagea, partnera u firmi Russells, i njegove prijateljice Judith Callegari pod optužbom da je bila 'iznervirana i uznemirena' zbog 'kršenja povjerenja'.

Odvjetnica slavne autorice objasnila je sudu kako je roman objavljen pod pseudonimom da bi se izbjegao neželjeni publicitet i očekivanja od nje kao autorice. Za pravi identitet autora znao je tek poneki prijatelji, obitelj i nekoliko povjerljivih suradnika.

Autoričinom su se agentu nedugo zatim javili iz firma Russells i objasnili da je Gossage otkrio povjerljive informacije Callegari, koja je informacije prenijela novinaru Sunday Timesa putem Twittera.

Tuženi dvojac i firma Russells su se ispričali, a firma je uz to pristala nadoknaditi sudske troškove i odštetu isplatiti humanitarnoj organizaciji.