IZLOŽBA U LONDONU

Iznenađujuće neprovokativni finalisti nagrade Turner

24.09.2012 u 14:38

Bionic
Reading

Izložba radova četvero mladih umjetnika, finalista godišnje nagrade Turner, jedne od najistaknutijih i najprestižnijih nagrada suvremene umjetnosti u Britaniji, otvara se 2. listopada u londonskom muzeju Tate Britain

Ovogodišnji su finalisti izvedbena umjetnica Spartacus Chetwynd, koja postavlja duhovite i provokativne performanse koji podsjećaju na halucinatorni folk teatar, filmaš i glazbenik Luke Fowler, te vizualni umjetnici Paul Noble, koji je rad za koji je nominiran stvarao 16 godina, i Elizabeth Price, čije video instalacije objedinjuju pokretnu sliku, tekst i glazbu.

Britanska umjetnica poznata po prikazima značajnih trenutaka kulturne povijesti u namjerno amaterskim i improviziranim izvedbama Spartacus Chetwynd (1973.) nominirana je za svoju samostalnu izložbu u galeriji suvremene umjetnosti Sadie Coles HQ u Londonu. 'Kombinirajući široku paletu povijesnih i kulturnih izvora, Chetwynd stvara slike, karnevalske izvedbe i skulpturalne instalacije koristeći ručno rađene kostime i rekvizite. Chetwynd briše granicu koja dijeli izvođača i gledatelja, stvarajući atmosferu vesele improvizacije', stoji u obrazloženju nominacije na mrežnim stranicama muzeja Tate Britain.

Škotski umjetnik Luke Fowler (1978.) nominiran je za samostalnu izložbu u edinburškoj galeriji Inverleith House, na kojoj je predstavio svoj novi film u kojemu istražuje život i djelo škotskog psihijatra R.D. Lainga. 'Fowler isprepliće pronađene snimke s novim filmskim materijalima, stvarajući cjelovite i duboke filmove koji bude atmosferu određenoga doba, prikazujući na koji se način odnos između pojedinca i društva s vremenom mijenja', ističe se u najavi izložbe.

Vizualni umjetnik Paul Noble (1983.) nominiran je za samostalnu izložbu koju je održao u londonskoj galeriji Gagosian 'u kojoj je objedinio izvanredno iscrpne i zanimljive slike fikcionalne metropole Nobson Newtown. Ispod preciznih, tehničkih crteža razvija se mračna, satirična priča koja se razotkriva u mikrosvijetu tih monumentalnih djela'.

Filmašica Elizabeth Price (1966.), kojoj je nominaciju donijela trilogija video instalacija predstavljenih na samostalnoj izložbi u međunarodnom Centru za suvremenu vizualnu umjetnost Baltic u Gatesheadu, 'reanimira postojeće arhive prizora, teksta i glazbe radi istraživanja složenog odnosa prema predmetima i kulturi konzumerizma. Njezini pažljivo posloženi filmovi vode nas dojmljivim virtualnim prostorima, izgrađenim na kulturnom otpadu materijalističkog svijeta'.

O dobitniku nagrade odlučuje nezavisni peteročlani žiri, čiji se članovi svake godine mijenjaju, a predsjeda mu trenutna direktorica muzeja Tate Britain Penelope Curtis.

Ove godine u žiriju su također Andrew Hunt iz galerije Focal Point u gradu Southend-on-Sea, Heike Munder iz muzeja Migros Museum fur Gegenwartskunst u Zuerichu, Michael Stanley iz galerije Modern Art Oxford, te Mark Sladen iz danskog muzeja suvremene umjetnosti Kunsthal Charlottenborg.

Utemeljena 1984., nagrada Turner dodjeljuje se svake godine britanskom vizualnom umjetniku mlađem od 50 godina za najbolju izložbu ili drugi oblik izvedbe svojeg djela u godini dana do travnja tekuće godine. Ime je dobila po engleskom romantičnom slikaru J.M.W. Turneru. Nagradni fond u visini 40 tisuća funta dijeli se na četvero finalista tako da pobjednik dobiva 25 tisuća funta, a ostalo troje po pet tisuća funta.

Proglašenju prethodi izložba djela četiriju finalista nagrade čija je svrha u prvome redu predstavljanje nominiranih umjetnika široj publici, budući da se odluka žirija ne temelji na izložbi, već na djelima za koja su umjetnici nominirani. Izložba je otvorena do 6. siječnja 2013., a ime ovogodišnjeg dobitnika bit će priopćeno 3. prosinca.

Tijekom proteklih desetljeća nagrada Turner odigrala je značajnu ulogu u poticanju rasprave o vizualnoj umjetnosti kao umjetničkoj kategoriji, te rastu interesa javnosti za suvremenu britansku umjetnost. Među dosadašnjim su dobitnicima te prestižne nagrade Antony Gormley, Damien Hirst, Steve McQueen i Grayson Perry.

216188,215768,214638,215734