'slikar u grafičkom dizajnu'

Izložba posvećena Borisu Doganu u HDD galeriji

14.12.2023 u 10:43

Bionic
Reading

Izložba 'Boris Dogan - slikar u grafičkom dizajnu', koja prvi put integralno predstavlja dizajnersku dionicu u opusu tog istaknutog slikara, grafičara, grafičkog dizajnera, ilustratora i scenografa, otvara se u četvrtak, 14. prosinca, u HDD galeriji

Na izložbi će prvi put biti objedinjeni i javnosti predstavljeni brojni plakati, više od 100 knjiga, časopisi i izbor ilustracija iz izdanja za djecu i mladež te primjeri slikarstva i grafike posuđeni od niza javnih institucija i privatnih kolekcionara.

Izloženi radovi svjedoče kako je Boris Dogan (1923. – 1992.) tijekom 40 godina agilnog djelovanja u grafičkom dizajnu obilježio svakodnevicu te utjelovio karakter vremena.

Tom se retrospektivom, koju autorski potpisuje Lovorka Magaš Bilandžić, obilježava 100.godišnjica umjetnikova rođenja.

Po riječima Magaš Bilandžić, Dogan je značajno obilježio umjetničku scenu u Hrvatskoj tijekom druge polovice 20. stoljeća, ali je proteklih desetljeća ostao izvan rakursa šire i stručne javnosti.

"Iako je od kraja 1940-ih aktivno djelovao u domeni grafičkog dizajna, oblikovao stotinjak plakata za različite naručitelje te intenzivno surađivao s vodećim izdavačkim kućama u Hrvatskoj i opremio oko tisuću knjiga, taj segment njegova opusa do sada nije bio detaljnije razmatran niti integralno prezentiran javnosti u formi izložbe", ustvrdila je u tekstu o izložbi.

Dogan se umjetnošću počeo baviti u partizanima tijekom Drugoga svjetskog rata, 1946. upisao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, usavršavao se u specijalki Ljube Babića te godinama surađivao s Majstorskom radionicom Krste Hegedušića i bio član grupe Mart.

Na umjetničkoj sceni aktivno je djelovao od druge polovice 1940-ih te se narednih desetljeća agilno bavio slikarstvom, grafikom, ilustracijom i opremom knjiga, scenografijom i kostimografijom.

Bio je aktivan u umjetničkim udruženjima (ULUH) i izlagao na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, 1970-ih je obnašao dužnost potpredsjednika Skupštine grada Zagreba, a 1980-ih postao članom JAZU.

Paralelno s istraživanjem mogućnosti slike na sadržanoj i formalnoj razini, bavio se grafičkim oblikovanjem te od 1950-ih do 1980-ih realizirao brojne plakate za različite naručitelje – od festivala do kulturnih institucija.

Izložba će biti otvorena do 10. siječnja.