Dubrovnik

Otvorena retrospektivna izložba dizajnera Borisa Ljubičića

24.08.2023 u 09:27

Bionic
Reading

Retrospektivna izložba Borisa Ljubičića 'Krug & Kvadrat / Mjesto & Vrijeme' otvorena je u srijedu u dubrovačkim Lazaretima u organizaciji Dubrovačke baštine i Muzeja crvene povijesti

'Na izložbi je predstavljen raspon njegovih najboljih radova od 70-ih do danas. Možda nismo bili ni svjesni iza čega sve Ljubičić stoji kao autor vizualnog dizajna, kao što su HRT, Franck, Yassa ili Mediteranske igre u Splitu 1979. godine', istaknula je direktorica Muzeja crvene povijesti Kristina Mirošević na otvorenju izložbe.

Osvrčući se na rad jednog od najpoznatijih hrvatskih dizajnera, Mirošević je podsjetila i da je Ljubičić bio i veliki zagovornik promjene vizualnog identiteta RH, odnosno nove zastave koja ne bi imala grb, već crvene, bijele i plave kockice.

'Jednom mi je u šali rekao kako u tome nije uspio, ali je ta svoja dva kvadrata uspio progurati sa svih stražnjih strana', rekla je Mirošević.

Voditeljica Odjela za kulturna događanja u Dubrovačkoj baštini Zrinka Lucianović istaknula je kako je Ljubičić kreirao vizualni identitet svakodnevnice i sjećanja.

'Neke motive raspoznajemo iz svog djetinjstva, s logotipovima brojnih ustanova i tvrtki. Bio je uključen u najznačajnije kulturne, sportske i političke projekte', istaknula je.

Poručila je i da je Ljubičićev dizajn tada bio svjež i aktualan, ali i da bi i danas mogao funkcionirati.

'To pokazuje iznimnu kvalitetu. Uz to, iznimno je značajno i njegovo javno djelovanje', ocijenila je Lucianović.

Izložbu je otvorila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić. Autori postava izložbe su Kristina Mirošević, Zrinka Lucianović i Boris Ljubičić, koji je s Markom Golubom i Koraljkom Vlajo ujedno i autor tekstova.