hrvatsko dizajnersko društvo

Izložba 'Održi da izdrži - Dizajn za ruralni razvoj' u HDD galeriji

18.04.2023 u 11:04

Bionic
Reading

Izložba 'Održi da izdrži - Dizajn za ruralni razvoj' donosi četiri projekta studenata dizajna nastala korištenjem različitih dizajnerskih disciplina, a otvara se u četvrtak, 20. travnja u HDD galeriji

Četiri grupe studenata zadnje godine diplomskog studija, pod mentorstvom Sanje Bencetić, Ivane Fabrio i Izvorke Jurić, istraživale su život u ruralnim krajevima Hrvatske i kreirale radove koji odgovaraju na probleme, situacije i priče koje su tamo pronašli, najavljuju iz Galerije.

Studenti su dobili po jedan zadatak koji su trebali riješiti uz pomoć triju različitih dizajnerskih disciplina: Socijalni dizajn koji se bavi društvenom ulogom dizajna, Inkluzivni dizajn, koji djeluje po pitanju uključivanja krajnjih korisnika u sam proces dizajna. Treća disciplina, Upravljanje dizajnom, projektu daje pragmatični fokus i suočava sudionike s pitanjima organizacije, učinkovitosti, realističnosti, održivosti rješenja u stvarnim uvjetima.

Kako u popratnom tekstu navodi voditelj Galerije Marko Golub, grupa koja se okupila oko projekta "Kišnica" (Ena Čuček, Ana Koruga, Lucija Kosina, Josipa Matić) radila je s obitelji bez dostupne vodovodne infrastrukture, te istražila načine na koje su dosad rješavali problem nedostupnosti pitke vode. Grupa "Vatra u kući" (Lana Banek, Andrea Bielen, Bruna Čičin-Šain, Petra Piknjač, Mauro Polondak, Katarina Trpčić) upustila se u proučavanje tradicionalnog rituala paljenja svijeća u svrhu zagovora, sjećanja, molitve ili svečanosti.

Grupa "Pčelitzzza" (Erik Burić, Nina Delić, Maja Janković, Lada Kušec Deči), za razliku od prvih dviju, nije se bavila individualnim slučajevima, nego se obratila čitavoj jednoj zajednici - lokalnim proizvođačima meda, a grupa "Lov nije samo lov" (Sara Bonačić, Martina Brkić, Kristina Majer, Lucija Tandara, Tena Pezdevšek, Iva Žmirak) stvorila je kampanju koja uključuje oglašavanje, edukativne radionice, izlete i suradnju s javnim institucijama u svrhu destigmatizacije lovaca i ukazivanja na njihovu ulogu van samog lova, dodao je.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, te ostaje otvorena do 5. svibnja.