jom hašoa

Otvorena izložba 'Pravednici među narodima - Hrvatska' Branke Sömen

18.04.2023 u 09:40

Bionic
Reading

Izložba 'Pravednici među narodima - Hrvatska' Branke Sömen, koja predstavlja povijest spašavanja Židova u Hrvatskoj za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, otvorena je u ponedjeljak navečer u Zagrebu

Autorica je kazala da 13 godina radi na izložbi i zahvalila, kao je rekla, malom broju ljudi koji su joj u tome pomogli. Izložba je rezultat suradnje Školske knjige, Hrvatskoga audiovizualnog centra i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Požalila se da se malo zna o tom vrijednom dijelu hrvatske povijesti, kazala je da izložba nije samo počast Židovima nego i građanima Hrvatske koji su se oduprli fašizmu.

"Naučimo od pravednika kako biti dobri ljudi. Oni su bili različite starosti, socijalnog statusa, obrazovanja i iz različitih područja Hrvatske, a među njima je bio iznimno veliki broj liječnika i časnih sestara", rekla je i naglasila da su svi pokazali veliku dobrotu, pravednost i plemenitost.

Izložba se održava u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom Hašoa) koji se ove godine obilježava 18. travnja.

Predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus zahvalio je svim koji su doprinijeli otvaranju izložbe i naglasio kako je bilo iznimno opasno kriti one koji su označeni rasnim zakonima.

Hrvatski ustaški režim bio je iznimno krvoločan u postupanju sa žrtvama, zbog čega je nakon tri mjeseca zatvoren kompleks logora Gospić-Pag, a Nezavisna Država Hrvatska bila je jedina uz Treći Reich koja je uvela rasne zakone.

Oko 80 posto židovske populacije stradalo je u Hrvatskoj, a ono što se preživjelo treba zahvaliti ovim predivnim ljudima, zaključio je.

Zoran Bauer, zahvalio je u ime oca Branka Bauera, nositelja priznanja Pravednik među narodima, na ukazanoj časti i otvorio izložbu. Kazao je da ona daje uvid u tamno doba Hrvatske i ukazuje na nužnost daljnjeg istraživanja i prikupljanja podataka.

Govorili su također veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Gary Koren, bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, Saša Skenžić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Iva Ivanković iz Ministarstva kulture i medija i predsjednik Upravnog odbora Školske knjige Ante Žužul.

Izložba predstavlja šezdeset osmero Hrvata koji su spašavali Židove za vrijeme holokausta, a kako je autorica kazala, nadahnuta je knjigom Miriam Steiner-Aviezer "Hrvatski pravednici" i nastavak je istoimene izložbe predstavljene u siječnju 2020. godine u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Država Izrael i Muzej sjećanja na žrtve holokusta Yad Vashem od 1963. godine dodjeljuju odlikovanja pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove za vrijeme holokausta, uz citat iz Talmuda koji glasi: "Tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet."

Do 1. siječnja 2022. godine Yad Vashem priznao je 28 217 muškaraca i žena iz 51 zemlje svijeta kao Pravednike među narodima. Među njima je i 130 pravednika iz Hrvatske.