RADOSLAV PUTAR 2018.

Izabrani finalisti nagrade za najboljega mladog likovnog umjetnika u Hrvatskoj

27.03.2018 u 14:21

Bionic
Reading

Finalisti Nagrade Radoslav Putar za 2018. su Gildo Bavčević, Davor Konjikušić, Ana Kuzmanić i Kristina Marić, objavio je Institut za suvremenu umjetnost koji od 2002. dodjeljuje tu nagradu najboljim mladim likovnim umjetnicima u Hrvatskoj

Otvorenje izložbe finalista održat će se 7. lipnja u Muzeju Moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, gdje će žiri nakon drugog kruga natjecanja i razgovora sa svakim finalistom, izabrati pobjednika.

U žiriju koji je birao finaliste su bili Matej Knežević, (dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2017.), kustosica Irena Borić, Tadej Pogačar, umjetnik i voditelj ljubljanske Galerije P74, kustosica Valentina Radoš i kustos Klaudio Štefančić.

Jedan od izabranih je splitski umjetnik Gildo Bavčević (1979.), multimedijalni umjetnik, autor brojnih performansa, video performansa, video instalacija, kratkih filmova te zvuka na tri dugometražna filma. Uz samostalne izložbe aktivno sudjeluje na brojnim grupnim izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split te Hrvatske glazbene unije. Živi i radi u Splitu.

Tu je i Davor Konjikušić (Zenica, 1979.) koji je diplomirao je fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, te studij BA u kinematografiji i Mag. Art. u fotografiji. Fotografija je za njega primarni medij u artikuliranju umjetničkog koncepta u kojem istražuje odnose javnog i privatnog, intimnog i sociopolitičkog, kombinira ju s tekstom, arhivom, pronađenim objektima i videom. Zanima ga uloga fotografskog medija u uspostavljanju odnosa moći i kontrole.

Ana Kuzmanić (Split, 1980.) završila je poslijediplomski magistarski studij umjetnosti na Edinburgh College of Art te slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svom se radu fokusira na teme inspirirane svakodnevicom i obilježene različitim društvenim ulogama u njoj, preispitujući odnose i tražeći potencijal za promjene.

Kristina Marić (Đakovo, 1990.) je diplomirala na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, na modulu multimedije, a boravila je i na umjetničkoj rezidenciji u Budimpešti. Dobitnica je Red Carpet Art nagrade za mlade umjetnike 2017. godine, a radi kao asistentica na katedri za Medijsku kulturu Odjela za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera te na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Nakon prvih petnaest godina Nagrade Radoslav Putar Instituta za suvremenu umjetnost u natjecanje je uneseno nekoliko novosti, među kojima je i ona da dobitnik dobiva produženi, dvomjesečni boravak u New Yorku, u organizaciji Residency Unlimited. Prošlogodišnji dobitnik, Matej Knežević, u New Yorku će boraviti tijekom travnja i svibnja ove godine.

Uz studijski boravak nagrađen je i samostalnom izložbom u Institutu za suvremenu umjetnost, Zagreb i mjesto u žiriju Nagrade Radoslav Putar u idućoj godini

Novo je i da je dobna granica za natjecatelje pomaknuta na 40 godina starosti, te da se objavljuje poziv za jedno mjesto u žiriju, za kustose do 40 godina starosti.

Nagrada Radoslav Putar dio je međunarodne mreže YVAA - Young Visual Artists Awards.