start u petak

Ivan Čolović i pulski umjetnici otvaraju 27. Sa(n)jam knjige u Istri

17.11.2021 u 10:15

Bionic
Reading

Ovogodišnje izdanje Sajma posvećeno je nedavno preminulom pjesniku, bardu istarske kulture Dragi Orliću

Veliki intelektualac, osnivač i urednik legendarne Biblioteke XX vek, Ivan Čolović otvorit će u petak vrata 27. Sajma knjige knjige u Istri u kompleksu bivše tvornice Arena trikotaže, najavili su u utorak u Puli organizatori sajma.

Prema režiji umjetnika Matije Ferlina i scenariju dramaturga Gorana Ferčeca otvaranje 27. Sa(n)jam knjige u Istri vodit će glumica Dijana Vidušin, dok pulski glazbenici Mauro i Irena Giorgi te istarski etnomuzikolog Dario Marušić pripremaju posebno glazbeno iznenađenje. Tako će u radničkoj hali Arena trikotaže započeti rasprava o ljubavi, tematskom fokusu 27. Sajma i fešta od knjige uz više od 250 nakladnika i 30 tisuća naslova.

Svečani uvod u desetodnevni festival knjiga i autora pripast će velikom intelektualcu i piscu Ivanu Čoloviću, osnivaču i uredniku statusne Biblioteke XX vek koja će na pulskom Sajmu proslaviti svojih 50 godina postojanja promocijom zbornika 'Pola veka XX veka'. Ovogodišnje izdanje Sajma posvećeno je nedavno preminulom pjesniku, bardu istarske kulture, Dragi Orliću pa će i među prvim ovogodišnjim programima biti upravo predstavljanje njegove posthumne zbirke pjesama Arabeska.

'Bit će to svakako neuobičajena promocija, upravo na tragu Orlićeva stila. Postavit ćemo jednokratnu, Pop-up izložbu Samo je vrime kič iz njegovog zadnjeg likovnog opusa, a kako je uz poeziju jedna od njegovih najvećih strasti bila film i režija, a bio je i aktivan u kultnom pulskom Kino klubu Jelen promociju na Sajmu pratit će projekcije dvaju kratkih filmova s kraja 60-ih i 70-ih godina: Komunistički manifest te Julija i Julija', kazala je direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija na konferenciji za novinare.

Tema sajma je ljubav

Pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica istaknuo je kako mu je posebno drago što je Sajam izabrao svevremensku temu ljubavi za svoje 27. izdanje, pogotovo jer je ono posvećeno jednom svevremenskom čovjeku, Dragi Orliću.

'Ne sumnjajući u odabir gostiju i kvalitetu programa ove godine stavljam u prvi plan simboliku druženja uz knjigu. Presedan je da u ovo čudnovato vrijeme postoji knjiga koja nas može okupiti', poručio je Torbica.

Da će knjiga biti ta koja okuplja poručila je glavna producentica Sajma, Emina Popović Sterpin naglasivši da za ulaz u sajamsku knjižaru neće trebati potvrde o cijepljenju, ali će biti nužno poštivati distancu i nositi masku. Ukazala je i na novu pozornicu Sajma u Hali 2 Arena trikotaže gdje će se održavati programi, dovoljno velikoj da prema epidemiološkim pravilima primi sto ljudi uz EU Covid potvrde, dok će se popularni sajamski program Doručak s autorom odvijati u prostorima Shipyard Puba.

'Trudimo se da festivalska atmosfera bude onakva na kakvu smo navikli, stoga činimo sve da se naša publika osjeća sigurno, ali i opušteno. Prepreke do knjiga neće biti, a zbog velike zainteresiranosti za naše programe apeliram i da svatko rezervira svoje mjesto', istaknula je Popović Sterpin.

'Sajamska knjižara vrvjet će recentnim izdanjima ne samo velikih i poznatih izdavača već upravo onih manjih, zanimljivih i kvalitetnih nakladnika i pojedinaca, među kojima se ističu i knjige na talijanskom jeziku. Knjige će biti na popustu sve do 70 posto, a postavka je ovoga puta uređena prema područjima od književnosti, publicistike i umjetnosti do dječje knjige i, naravno, knjiga vezanih uz temu Sajma - Ljubav', naglasio je voditelj sajamske prodaje, Denis Brandeis Fiala.

Uz program uživo u kompleksu bivše tvornice Sa(n)jam knjige u Istri, događanja na sajmu biti će dostupna u izravnom video prijenosu putem Facebook stranice Sajma i YouTube kanala.