MATJAŽ POČIVAVŠEK U MUO

Istaknuti slovenski kipar predstavio svoje skulpture od voska i željeza

13.10.2017 u 10:22

Bionic
Reading

Izložba 'Sine cera. cum cera' Matjaža Počivavšeka, na kojoj će se predstaviti recentni radovi tog istakutog slovenskog kipara, otvorena je 12. listopada u Muzeju za umjetnost i obrt

Uz skulpture od netradicionalnog kiparskog materijala, voska i željeza, taj suvremeni umjetnik jedinstvenog izričaja predstavit će i radove nastale u plemenitim metalima, ebanovini, željezu, bronci i granitu.

'Počivavšekov ideal oduvijek je bila skulptura stvorena bez intervencije ljudske ruke - acheiropoieton', istaknuo je u predgovoru izložbe njezin kustos i ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović.

Objasnio je kako umjetnik vosak ne koristi kao samostalni podatni materijal za modeliranje ili lijevanje bronce, nego uvođenjem nove materije nastavlja propitivati i problematizirati područje suodnose oprečnih materijalnih svojstava – voska i željeza.

  • +6
Izložba 'sine cera. cum cera' Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Kroz kontrolirano lijevanje voska na željezo, koji se svojom teksturom i bojom sliježe na željeznu podlogu, stvaraju se nove materijalne relacije između mekanog, podatnog voska i tvrde željezne osnove', istaknuo je Gašparović.

'Osim toga, odnos između trajnosti željeza i temporalnosti, nježnosti i podatnosti voska, zasigurno je svojevrstan kiparski Jin i Jang', dodao je.

Naziv izložbe 'sine cera. cum cera' (bez voska. s voskom) pokazuje umjetnikovu posvećenost povijesnom, duhovnom i metaforičkom - sine cera označava ono što je neprekriveno, što nije prevučeno voskom, bez posredovanja ruke.

Matjaž Počivavšek rođen je 1955. u Ljubljani, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao 1978. te se specijalizirao za skulpturu. U proteklih dvadesetak godina na toj akademiji radi kao profesor.

Riječ je o umjetniku koji se ubraja u doajene klasičnog pristupa skulpturalnom oblikovanju i jedan je od najznačajnijih slovenskih nasljednika tradicije modernizma. 

Za svoj je rad osvojio više međunarodnih i slovenskih priznanja i nagrada, a i autor je brojnih skulptura u javnim prostorima, od Ljubljane i Nove Gorice do Zagorja ob Savi. 

Izložba 'sine cera. cum cera' ostaje otvorena do 19. studenog, a njome se nastavlja se višegodišnja suradnja na razmjeni izuložbi između Muzeja za umjetnost i obrt i Cankarjevog doma u Ljubljani.