U PARIZU

Zavirite u spektakularan muzej posvećen Yvesu Saint Laurentu

10.10.2017 u 08:18

Bionic
Reading

Muzej Yves Saint Laurent u Parizu prvi je u gradu posvećen nekome dizajneru, a otvoren je nedavno, 15 godina nakon posljednje Saint Laurentove kolekcije 2002., u njegovu nekadašnjem ateljeu u kojem se sada, na 450 kvadratnih metara, može vidjeti oko 50 kreacija visoke mode, ali i brojne skice, fotografije i videozapisi slavnog umjetnika

Muzej Yves Saint Laurent Pariz otvorila je Fondacija Pierre Bergé-Yves Saint Laurent, koju je osnovao Bergé, Yvesov nedavno preminuli poslovni partner i bivši ljubavnik, poslovni menadžer s kojim je dizajner najviše boravio u Marakešu u Maroku, u kojem se ovoga mjeseca također treba otvoriti muzejski prostor, još veći od onog pariškog.

  • +31
Muzej Yves Saint Laurent u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Među atrakcijama novog muzeja u Parizu svakako su crni frakovi koje je Saint Laurent radio za žene, s namjerom da im pomoću 'le smokinga', nošenog najčešće na golo tijelo, pruži osjećaj moći, kao i haljina koju je napravio kao posvetu slikaru Pietu Mondrianu, a koja je bila dijelom kolekcije visoke mode jesen/zima 1965.

Zanimljiv je svakako i sam atelje, potpuno isti kakvim ga je dizajner ostavio 2002., nakon posljednje revije. Na stolu su tako još uvijek fotografije njegovih prijateljica poput Catherine Deneuve, a jedan je zid sav u ogledalima, koji je kreatoru omogućavao da radi direktno, na živim modelima, i da vidi kreacije iz svih uglova, dok nastaju. Muzej nudi uvid u čitav kreativni proces Saint Laurenta, pokazujući put od jednostavnih skica do složenog dizajna, za koji su katkad bile potrebne tisuće sati rada.

Dizajner je, inače, na poticaj Bergéa, od ranih šezdesetih počeo arhivirati svoje radove, što je i omogućilo da se prati razvoj svakog komada. U Muzeju je tako pet tisuća prototipova, a ostale prostorije posvećene su njegovim inspiracijama, Aziji, Africi, Rusiji i, naravno, omiljenom mu Maroku, koji ga je podsjećao na Alžir, francusku koloniju u kojoj je rođen 1936.

Yves Saint Laurent preminuo je 2008. u 72. godini od raka na mozgu, a pepeo mu je prosut u vrtu njegove rezidencije u Marakešu, u kojoj je često boravio s Bergéom, a u koju se par zaljubio prilikom prvog putovanja 1966. Sam Bergé umro je početkom ovoga rujna, ne dočekavši otvaranje pariškog muzeja posvećenog svom ljubavniku i partneru, ali i njihovu odnosu u kojem se čitavog života brinuo o krhkom Saint Laurentu, ovisniku o alkoholu i drogama, s čestim živčanim slomovima.

Karijeru je Saint Laurent započeo u kući Cristian Dior s 22 godine, a s Bergéom je poslovno carstvo počeo graditi 1961., kad su postali ljubavnici. Poslovnu su suradnju nastavili i nakon prekida 1980-ih, radeći do 2002., kad se Saint Laurent povukao u mirovinu.