MAJSTOR ILI UČENICI ?

Interaktivna analiza Da Vincijeva djela

19.07.2010 u 09:32

Bionic
Reading

Povjesničari umjetnosti suglasni su da je riječ o remek-djelu, no godinama se pitaju čijem. Je li autor djela 'Bogorodica na stijenama' majstor Leonardo da Vinci ili je posrijedi rad njegovih učenika, pokušao je odgonetnuti Jonathan Jones

Jonathan Jones zavirio je ispod površine nedavno restauriranog remek-djela i došao do zaključka da je bez dileme riječ o djelu Leonarda da Vincija. Svoje zaključke objavio je na internetskim stranicama Guardiana, interaktivnom slikom potkrijepivši svoje stavove.

Pomicanjem kursora po slici možemo pratimo Jonesova objašnjenja pojedinih dijelova slike. Tako, primjerice, udaljene horizonte smatra nedvojbenim dokazom da je posrijedi Da Vincijevo djelo. 'Udaljeni prikaz plavog neba, mora i planina priziva nesvjesno na način karakterističan za Leonarda: izgleda kao krajolik iz sna.' Potvrdom da je riječ o radu Majstora smatra i savršeno lica anđela kao i izdužene ruke Djevice, karakteristično za poštivanje pravila skladnih ljudskih proporcija. Nedovršeni detalj lista u obliku ljudske ruke također prepoznaje kao Da Vincijev pečat, vidljiv i na drugim njegovim djelima.

Kako izgleda Jonesovo objašnjenje, pogledajte na internetskim stranicama