ZAKLADA KULTURA NOVA

Iako je dobio 31 prijavu, Hasanbegović poništio natječaj

26.04.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Nedavno je treći put unazad pola godine raspisan Javni poziv za članove Upravnog odbora zaklade Kultura Nova jer je ministar kulture Zlatko Hasanbegović već dva puta unazad par mjeseci poništio natječaj, iako su na natječaj pristigle brojne prijave, a objašnjenje zašto je to učinjeno nije poznato

Zaklada Kultura Nova u rujnu prošle godine objavila je Javni poziv za prijavu kandidata za članove Upravnog odbora. Međutim, tadašnji ministar kulture Berislav Šipuš nije utvrdio prijedlog članova koje je trebao poslati Vladi na imenovanje pa je taj posao naslijedio aktualni ministar Zlatko Hasanbegović, o čemu je tportal već pisao

Poništen je natječaj i raspisan je novi Javni poziv, no ministar Zlatko Hasanbegović ni ovog puta nije utvrdio prijedlog imena novih članova Upravnog odbora koji bi poslao na Vladu te je nedavno, drugi put, poništen Javni poziv i raspisan je novi, treći po redu.

Od Ministarstva kulture zatražili smo objašnjenje razloga zbog kojih nije utvrđen popis članova Upravnog odbora, a iz Ministarstva su nam odgovorili ponavljanjem sadržaja Javnog poziva objavljenog u Narodnim novinama.

S druge strane, Dea Vidović, upraviteljica zaklade Kultura Nova potvrdila nam je da je na prvi Javni poziv za članove Upravnog odbora pristiglo devet prijava, a na nedavno poništeni čak 31 prijava. Upraviteljici Vidović krajem ovog mjeseca istječe mandat, a to znači za Zaklada ostaje bez ijednog formalnog tijela te neće moći funkcionirati.

U Ministarstvu kulture, pak, kažu da nakon završetka aktualnog natječaja 'očekuju formiranje Upravnog odbora'. 'Zakladom do tada upravlja upraviteljica, a o novom upravitelju ili upraviteljici odlučit će novi Upravni odbor', stoji u odgovoru koji je tportal dobio od Ministarstva kulture. Da će biti 'knap', kažu datumi: Javni poziv raspisan je 14. travnja i traje 15 dana.


Dea Vidović

Dea Vidović je u razgovoru za tportal rekla kako očekuje da će Ministarstvo uprave na vrijeme reagirati na njena upozorenja i da će imenovati povjerenika na njeno mjesto kako se Zaklada ne bi našla u potpunoj blokadi djelovanja. U praksi to trenutačno znači da od 30. travnja, kada Vidović prestaje mandat, nema tko potpisati plaće zaposlenicima Zaklade, transfere novca koji u zakladu dolazi od Hrvatske lutrije, što je blokirano od početka ove godine, pod upitnik se dovodi nastavak velikog projekta UNESCO-a.

Podsjetimo Zakladu Kultura nova osnovala je Republika Hrvatska posebnim zakonom usvojenim u Hrvatskom saboru 15. srpnja 2011., kao zakladu s osnovnom svrhom promicanja i razvoja civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti. Zakladom upravlja Upravni odbor od pet članova koji obavljaju svoje funkcije bez naknade. Članove Upravnog odbora imenuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra kulture na mandat od četiri godine, s pravom ponovnog imenovanja. Početkom siječnja 2012. za članove Upravnog odbora Zaklade imenovani su Agata Juniku, Marin Lukanović, Vid Mesarić, Ivica Petrinić i Emina Višnić. Od nekih smo dobili potvrdu da su se javili na nedavno poništeni Javni poziv.

Kultura Nova prema posljednjim dostupnim podacima iz financijskog izvješća za 2014. podržala je više od 100 projekata i programa uloživši osam milijuna kuna. Zaklada se financira iz dijela prihoda od igara na sreću i nagradnih igara te iz osnovne imovine, prihoda od osnovne imovine, donacija i ostalih prihoda.