NOVA INTERNETSKA STRANICA

Hrvatski povijesni muzej burno 20. stoljeće predstavlja kroz sjećanja običnih ljudi

08.03.2018 u 10:55

Bionic
Reading

'Sjećanja na 20. stoljeće: Izbor dokumenata iz osobnih i obiteljskih ostavština HPM-a' nova je internetska stranica Hrvatskog povijesnog muzeja, koja nudi više od 1.000 originalnih dokumenata pet odabranih obitelji, Baj, Javoršek, Sudar, Kumičić i Švob te četiri osobne ostavštine, Milivoja Jambrišaka, Anke Matić, Antuna Antolovića i Hrvoja Macanovića

'Ovom izložbom predstavljamo zapise o životima pojedinaca, sačuvane uspomene, osobne dokumente i sjećanja – necjelovita i subjektivna, ponekad nejasna i nepovezana, ali unatoč tomu autentična, jedinstvena i nezamjenjiva svjedočanstva o vremenu u kojemu su nastala', stoji na stranici 'Sjećanja na 20. stoljeće', koja prezentacijom dokumentarne građe iz fundusa HPM-a ilustrira sudbine stanovnika hrvatskoga kulturno-povijesnog prostora u dinamičnim i burnim, kaotičnim i kontroverznim događanjima 20. stoljeća.

U odabiru obiteljskih i osobnih ostavština, HPM se vodio time da svaka sadržajnom i tematskom raznolikošću predstavlja jednu od najopsežnijih zbirki muzeja te da sve zajedno kronološki obuhvaćaju cijelo 20. stoljeće i istovremeno ilustriraju ključne događaje i pojave hrvatske novije povijesti sa stajališta osobnih doživljaja različitih kategorija njezina stanovništva.