15.-22. prosinca

Kino Tuškanac najavljuje veliku retrospektivu redatelja Tima Burtona

14.12.2022 u 14:15

Bionic
Reading

Dok nova hit serija 'Wednesday' Tima Burtona otkriva tinejdžerima jedinstveni svijet tog američkog redatelja, zagrebačko kino Tuškanac pripremilo mu je veliku retrospektivu, koju 15. prosinca otvara 'Edward Škaroruki'

Do 22. prosinca prikazat će se 16 najznačajnijih filmova redatelja kojega se smatra jednim od najoriginalnijih suvremenih filmaša, živopisnog, neobičnog i kontinuirano prepoznatljivog stila.

Romantična fantasy drama "Edward Škaroruki" (1990) jedan je od vrhunaca Burtonove karijere i prijelomno ostvarenje za Johnnyja Deppa, u ulozi plahog i odbačenog mladića.

'Edward Škaroruki' Izvor: Društvene mreže / Autor: N.N.

Burton je stvorio zaseban, osebujan i lako prepoznatljiv film(ofil)ski svijet napučen pomaknutim likovima i bizarnim situacijama, oslonjen na naglašene stilizacije, vizualne ekstravagancije, camp-estetiku i poetizaciju 'uvrnutosti', ističe se u najavi.

Retrospektiva donosi i dvije biografske drame "Ed Wood" (1994) i "Velike oči" (2014), prva govori o "najgorem redatelju svih vremena" s kojim autor suosjeća, a druga, nešto konvencionalnija, nudi intrigantan prikaz života slikarice Margaret Keane.

Tu su i filmovi nastali prema književnim predlošcima, "Krupna riba" (2003), ekranizacija je romana Daniela Wallacea, a "Charlie i tvornica čokolade" (2005) romanu Roalda Dahla.

'Krupna riba' Izvor: Društvene mreže / Autor: N.N.

S Evom Green u glavnoj ulozi Burton je režirao "Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu" (2016), ekranizaciju romana Ransoma Riggsa.

U programu je i horor fantazija "Sanjiva dolina" (1999) s odličnim glumačkim izvedbama (Johnny Depp, Christina Ricci, Christopher Walken), te filmske adaptacije "Batman" (1989) i "Batman se vraća" (1992) s Michaelom Keatonom i uvjerljivo kreiranom, mračnom atmosferom Gotham Cityja.

'Batman' Izvor: Društvene mreže / Autor: N.N.

Neizostavan dio su i filmovi realizirani stop motion animacijom, među kojima je jedan od najpoznatijih "Božićna noćna mora" (1993) koju redateljski potpisuje Henry Selick, no autor priče i likova je Tim Burton.

Retrospektiva donosi i crnohumornu dramu "Mrtva nevjesta" (2005), šarmantno animirano djelo "Moje najdraže čudovište" (2012) i SF komediju "Mars napada!" (1996).

Prikazat će se i njegov redateljski kino-prvijenac, pomaknuta pustolovna komedija "Pee-weejeva velika avantura" (1985), horor-komedija "Bubimir" (1988) i horor-mjuzikl "Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta" (2007) s Deppom i Helenom Bonham Carter.

'Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta' Izvor: Društvene mreže / Autor: N.N.