PLAGIRALI ROMAN IZ 80-IH

Hollywood ukrao scenarij 'Avatara' Srbima?

01.02.2010 u 13:52

Bionic
Reading

Scenarij za film 'Avatar' plagijat je srpskog romana 'Tihana iz Erga' pisca Predraga Uroševića, tvrdi srpski časopis Press, a riječ je o jednoj u nizu optužbi iznesenih na račun autentičnosti rada Jamesa Camerona

Uroševićev roman izdala je Prosveta 1984, a nekoliko godina kasnije srpska televizija naručila je i scenarij prema njemu, no film nikad nije snimljen, prenosi Press. Optužba da je James Cameron pokrao srpskog romanopisca tek je jedna u nizu od kojih se slavni režiser brani argumentom da je priču 'Avatara' napisao 1994, ne ugledavši se pritom ni na jedan uzor.

Knjiga i film jednaki su u najmanje tri ključna elementa, uz više manjih, ali bitnih detalja, prenosi Press izjavu Predraga Uroševića. 'U oba je slučaja glavni junak bačen u šumski svijet nepoznatog planeta, naseljen bićima koja obožavaju prirodu i žive u skladu s njom', dodajući da je druga sličnost susret glavnog junaka s mladom djevojkom s tog planeta, koja je glavna junakinja i vodič kroz taj svijet, sve do katastrofalnog kraja. Urošević dokazuje plagijat i preko ideje filma koja prenosi poruku da je zločin doći i uništiti tuđe stanište, način života i svetinje, odnosno samu prirodu radi zadovoljenja vlastite pohlepe.

Press prenosi da Camerona optužuju i u Rusiji da je preuzeo priču iz čak deset romana koje su šezdesetih godina prošloga stoljeća napisala braća Arkadi i Boris Struganski, a optužbe dolaze i iz same Amerike. Na američkom kontinentu širi se priča da je izvorna ideja preuzeta iz romana 'Call me Joe' P. Andersona o mladiću paraplegičaru koji nastoji kontrolirati strani planet posredstvom domorodaca.