'PUNIM PLUĆIMA' I 'VAMPIRI S MILJACKE'

HAVC će sufinancirati nove filmove Radislava Jovanova i Pavla Marinkovića

  • Autor: V.I. / Hina
  • Zadnja izmjena 14.12.2020 17:57
  • Objavljeno 14.12.2020 u 17:57
Radislav Jovanov Gonzo

Radislav Jovanov Gonzo

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Špehar/PIXSELL

Hrvatsko audiovizualno vijeće donijelo je u ponedjeljak odluku o sufinanciranju dvaju dugometražnih filmova - debitantskog igranog filma Radislava Jovanova Gonze 'Punim plućima' i 'Vampiri s Miljacke' Pavla Marinkovića

Na sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća održanoj elektroničkom komunikacijom donesene su i odluke o raspodjeli sredstava i u kategorijama kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova, za razvoj scenarija i projekata dugometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, proizvodnju mikroproračunskih dugometražnih igranih filmova te za poticanje kinodistribucije.

Za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji proizvodnje debitantskih dugometražnih igranih i dugometražnih igranih filmova projekte su predložili umjetnički savjetnici Pavlica Bajsić Brazzoduro, Zdenka Gold i Danilo Šerbedžija.

Film 'Punim plućima', koji će se sufinancirati s 2.55 milijuna kuna, fokusira se na okupljanje nekadašnjih prijatelja nakon smrti jednog iz društva, koje se, kako objašnjava sam autor, kao Pandorina kutija polako otvara i istresa važna životna pitanja.

'Punim plućima je scenarij koji konačno daje glas gradu Zagrebu i cijelo jednoj generaciji rođeno sedamdesetineke, gradskoj ekipi koja se na karuselu tektonskih promjena devedesetih naprosto nije snašla', stoji u obrazloženju savjetnika.

Radislav Jovanov Gonzo predao je izuzetno iscrpnu redateljsku koncepciju iz koje je vidljivo da je dugo promišljao i najmanji detalj. Iz svega pročitanog jasno je da, bez obzira što je formalno debitant dugog metra ima pod kontrolom sve izazove koji su pred njim, a njegovo dosadašnje iskustvo direktora fotografije, autora kratkog metra i video spotova jamči nam sposobnost brze realizacjie', ocijenjeno je.

Pavo Marinković

Pavo Marinković

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Za 'Vampire s Miljacke', koji će se sufinancirati s 3.45 milijuna kuna, kažu da suptilno kroz cijeli scenarij provlači spoj 'civiliziranog' Zapada i 'temperamentnog' Balkana, u priči o Sarajliji koji nakon 20 godina života u Austriji pokušava produžiti dozvolu boravka pa odluči u kazalištu postaviti svoj davni dramski tekst.

Po riječima umjetničkih savjetnika, radi se o vrlo kvalitetno napisanom predlošlllu i projektu s već sad koprodukcijski osiguranom potporom i velikim dijelom potvrđenog financiranja, 'odličnog ritma i nenametljivog, ugodnog humora gađa od mantinele'.

U kategoriji proizvodnje kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova odobrena su sredstva za šest projekata u ukupnom iznosu od 1.79 milijuna kuna. Među njima su dugometražni 'Kosti u mikseru' Dijane Mlađenović, 'Ljudi u mojoj kući' Tatjane Božić, 'Godina prođe, dan nikako' Renate Lučić, 'Naći ću te' Justine Matov te kratkometražni '22.03.2020' Igora Grubića i '1991. Tko je tvoj bližnji?' Gorana Maršaleka.

U kategoriji proizvodnje animiranih filmova su odobrena sredstva za pet kratkometražnih projekata u ukupnom iznosu od 1.4 milijuna kuna - 'Izgubljeni sin' Natka Stipaničeva, 'Lija Julija i krijesnice' Katarine Jukić, 'Mooon' Ivane Guljašević, 'Psihonauti' Nike Radasa i 'Transfuzija' Igora Bojana Vilagoša.

Za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova sredstva su odobrena za 19 projekata, a za isto u području dugometražnih dokumentarnih filmova za 14 projekata te za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata animiranih filmova sredstva za tri projekta.

Na Javni poziv za poticanje proizvodnje mikroproračunskih dugometražnih igranih filmova sredstva su odobrena za dva filma u ukupnom iznosu od 1.399.000 kuna, a za poticanje kinodistribucije filmova za tri filma u iznosu od 130.000 kuna.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!