BORZAN U EU PARLAMENTU

Gube li hrvatski gradovi šansu postati prijestolnice kulture?

19.11.2013 u 11:11

Bionic
Reading

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnica Biljana Borzan upozorila je na mogućnost da hrvatski gradovi ne dobiju priliku postati Europske prijestolnice kulture

Pregovori između europskih institucija vezani uz nastavak i financiranje prestižnog projekta Europske prijestolnice kulture u razdoblju 2020. - 2033. su zapeli. Hrvatski i irski gradovi dolaze na red upravo 2020. i kako procedura kandidiranja traje šest godina, ako se pregovori ove godine ne pomaknu s mrtve točke, ta prilika bi im mogla propasti. Zbog toga je Borzan apelirala da se nađe rješenje i za nove članice EU-a koje tek dolaze na red predstaviti svoje kulturne metropole.

'Želim izraziti zabrinutost radi zastoja u pregovorima između europskih institucija oko programa Europske prijestolnice kulture. Titula Europske prijestolnice kulture je počast koja je prepoznata u Europi i svijetu, a gradovi nositelji tog naslova imaju opipljivu kulturnu, ekonomsku i društvenu korist od njega. Apeliram na sudionike pregovora da što prije pronađu rješenje kako bi se program koji promiče europsku kulturu i duh od 1985. godine nastavio. Isto tako, nadam se kako će gradovi najmlađe zemlje članice EU imali priliku podijeliti svoju bogatu kulturu i naslijeđe sa svijetom', poručila je Borzan.

Ovogodišnje prijestolnice kulture su Marseille i Košice, a prije je bio i nama susjedni Maribor.