PERFORMANS

Grubić izvodi glazbu koja utjelovljuje duh Balkana

16.10.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Igor Grubić će na Međunarodnom sajmu suvremene umjetnosti FIAC 16. listopada izvesti performans 'Zero Balkan Beat' u Jardin des Tuileries uz pomoć glazbenika Bricea Martina, Sébastiena Giordana, KevinaRobyja, JulienaLacrouzadea i Zvena

U srcu Jardin de Tuileries pet glazbenika koji žive u Francuskoj pozvano je da izvode glazbu koja podsjeća na 'duh Balkana', intenzivnim, frenetičnim ritmom, snažnom i dramatičnom melodijom.

Ulaskom u taj glazbeni prostor, Grubić pokušava pomiješati igru sa stvaranjem glazbe, u novu kakofoničnu i potpuno apstraktnu silu.

Igor Grubić nastavlja agitirati i uznemirivati javni prostor akcijama koje promišljaju suvremene uvjete u odnosu na prošlost, tradiciju i nasljeđe.

Na stogodišnjicu rođenja glazbenog pionira Johna Cagea, ovaj perfomans također spaja povijest sa zvučnim eksperimentima kao prostorom vizualne refleksije i stvaranja koji su ostavili značajan trag na umjetnosti i performansu u proteklih nekoliko desetljeća.

U auditoriju Grand Palais 19. listopada održat će se susret s Igorom Grubićem na kojemu će se razgovarati o njegovom dosadašnjem radu počevši od hommagea umjetničkoj akciji Crveni Peristil (1968) pod nazivom Crni Peristil (1998) kojom je podjednako uspješno provocirao splitsku javnost i istovremeno obuhvatio i privukao pozornost na širu društvenu sliku kao i njegovi prethodnici.

Između 2006. i 2008. razvijao je projekt East Side Stories koji se bavio opipljivim nasiljem nad seksualnim manjinama tijekom Pridea 2001. i 2002. u Beogradu.

U svojoj video instalaciji koja se danas nalazi u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Grubić na jednome zidu projicira nasilje s prideova, a na drugome video u kojemu su mladi plesači i koreografi izvodili pokrete s prideova izmješteni na raznim frekventnim gradskim lokacijama.