REMIKS KAFKE

Gregor Samsa metamorfirao u mačića

05.05.2011 u 11:06

Bionic
Reading

Književni klasik 'Preobražaj' Franza Kafke pao je kao žrtva sladunjave transformacije. U novom izdanju djela glavni lik Gregor Samsa, umjesto kao kukac, budi se u tijelu ljupkog mačića

Nemirni san Gregora Samse, umjesto u oklopu žohara, prekinut je buđenjem u tijelu preslatkog mačića. Za neobičnu transformaciju književnog klasika zaslužna je američka izdavačka kuća Quirk Books i autor koji djeluje pod pseudonimom Coleridge Cook, a u svojoj je knjizi spojio vlastiti tekst s čuvenim djelom Franza Kafke, nazvavši je 'The Meowmorphosis'.

U toj neobičnoj verziji, Gregor Samsa budi se kao mačić, zaokupljen igrom s klupkom vune, skakutanjem i spavanjem. Poput Kafkinog, i Cookov je junak uvučen u zamršene obiteljske odnose. Iako ne mogu poreći da im je sin poprimio nevjerojatno sladak oblik, Gregoreva obitelj pita se što im uopće znači njegova ljupkost kada se gomilaju računi koji moraju biti podmireni? I kako Gregor može biti toliko sebičan da svu pažnju posvećuje klupku vune?

Transformiranom Kafkinom 'Preobražaju' prethodila su slična bizarna djela koja su polučila velik uspjeh kod američke čitateljske publike, piše Guardian. Među takvima je obrada romana 'Ponos i predrasude' Jane Austen, koji je u novom izdanju objavljen pod naslovom 'Ponos i predrasude i zombiji'.