EKSKLUZIVNO

Gledajte ZKM-ovu hit predstavu 'Hinkemann' na tportalu do subote u podne

17.04.2020 u 08:28

Bionic
Reading

Višestruko nagrađivanu predstavu Zagrebačkog kazališta mladih, intrigantnog 'Hinkemanna' u režiji Igora Vuka Torbice, gledajte ekskluzivno na tportalovom kanalu na YouTubeu u petak 17. travnja u 12 sati, a za gledanje će biti dostupan do subote 18. travnja do 12 sati

Eugen Hinkemann ratni je invalid koji se s bojišta vraća spolno osakaćen i pokušava preživjeti u društvu koje mu ne osigurava ni osnovne uvjete za egzistenciju. U okolnostima sveopće bijede i nezaposlenosti, prisiljen je raditi u cirkusu i kao sajamska atrakcija svakodnevno za crkavicu gristi glave štakorima i miševima.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZKM

'U vremenu svjetske globalne krize poput ove, izazvane bolešću Covid-19, odjednom smo bez ikakve najave ili pripreme bačeni u prostor naglih i nenajavljenih socijalnih i gospodarskih promjena koje rezultiraju akutnim stanjem uznemirenosti, nesigurnosti i osjećaja neslobode. Upravo je to i svijet 'Hinkemanna', predstave Zagrebačkog kazališta mladih, koja od svoje premijere, već više od pet godina, tematizira pitanje gdje se nalazimo kao društvo te koja je uloga nesigurnog i oštećenog pojedinca. Koliko je ovakvo vrijeme koje živimo uopće sklono obratiti pažnju na marginu, na one koji se teško snalaze ili se uopće ne mogu snaći', kaže o predstavi ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković.

'U nadahnutoj režiji Igora Vuka Torbice odličan ansambl višestruko nagrađivane predstave, predvođen briljantnim glumačkim izvedbama Rakana Rushaidata, Mije Melcher i Ozrena Grabarića, pred publikom rastvara začudnu i potresnu predstavu, koja postavlja brojna goruća pitanja o našoj prošlosti te još više o našoj odjednom potpuno nesigurnoj budućnosti, na koja s velikom energijom, ali i potisnutom strepnjom nastojimo pronaći odgovore', poručuje Abramović Milković.

  • +3
Hinkemann Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Pored spomenutih Rushaidata, koji igra Eugena Hinkemanna, Melcher (Grete Hinkemann) i Ozrena Grabarića (Majstor ceremonije), u predstavi nastupaju Doris Šarić Kukuljica, Frano Mašković, Dado Ćosić, Petar Leventić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Nađa Perišić Radović, Milivoj Beader i Milica Manojlović.

'Hinkemann' je temeljen na drami njemačkog ekspresionista Ernsta Tollera iz 1923., a preveo ju je Boris Perić. Dramaturgiju predstave, koja je Igoru Vuku Torbici bila redateljski debi u Hrvatskoj, potpisuje Katarina Pejović, scenograf je Branko Hojnik, kostimografkinja Doris Kristić, asistentice kostimografkinje Marta Žegura i Helena Berden, oblikovateljica scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a inspicijentica Milica Sinkauz. Glazbu potpisuju Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

Među brojnim priznanjima 'Hinkemannu' ističe se Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini 2016., kada je Rakan Rushaidat nagrađen i za najbolju mušku ulogu. Predstava je proglašena najboljom i na 31. Gavellinim večerima, potom na 43. međunarodnom festivalu alternativnog i novog teatra INFANT u Novom Sadu te na 21. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu. Nagrade su na Gavellinim večerima i na festivalu Bez prevoda dobili i Igor Vuk Torbica i Ozren Grabarić, za režiju i najbolju mušku ulogu.

Nagrađeni su i u Rijeci 2017., na Međunarodnom festivalu Malih scena, na kojemu je 'Hinkemann' proglašen najboljom predstavom u cjelini, a Rakan Rushaidat za naslovnu je ulogu dobio Nagradu Mediteran Novoga lista.

Predstava 'Hinkemann' Zagrebačkog kazališta mladih Izvor: Promo fotografije / Autor: Tportal.hr