u petak 29. rujna

GK Žar ptica sezonu otvara bajkom: Premijera Šume Striborove

25.09.2023 u 11:00

Bionic
Reading

Redateljica Lea Anastazija Fleger i dramaturginja Ivana Vuković za prvu premijeru Žar ptice u kazališnoj sezoni 2023./24. posegnuli su u Priče iz davnine, Ivane Brlić Mažuranić i za scenu pripremili Šumu Striborovu

Priče iz davnine, zbirka bajki naše najpoznatije spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, prvi je put objavljena 1916. Smatrajući da nema puno priča za djecu, sama ih je počela izmišljati i pripovijedati. Inspiraciju je nalazila u slavenskoj narodnoj predaji, te je i naše lokalne priče, legende i mitove učinila svjetski poznatim.

Za svoj književni rad nekoliko je puta bila nominirana za Nobelovu nagradu za književnost. Nije ju dobila, ali je svojim magičnim bajkama svejedno zaradila nadimak 'hrvatski Andersen', a kasnije i 'hrvatski Tolkien'. Mnoge od njih ostale su u divnom sjećanju brojnih generacija upravo zbog svoje originalnosti i svevremenskih poruka.

Šuma Striborova, baš kao i u ostale njene bajke, čitatelje uči o važnosti bezgranične ljubavi, pogotovo one majčinske, kao i to da uvijek treba stremiti istini i da se ljude nikako ne smije suditi po izgledu.

U predstavi čija premijera će se održati u petak 29. rujna u 19 sati - igraju (se): Marko Hergešić- Malik Tintilinić, Amanda Prenkaj, Filip Lugarić i Laura Čerina - domaći; Ana Marija Vrdoljak - majka; Vesna Ravenščak - djevojka guja, Berislav Tomičić - Stribor i Jakov Zovko - mladić.

A autorski tim predstave čine: redateljica Lea Anastazija Fleger, autorica dramatizacije Ivana Vuković, scenograf: Stefano Katunar, kostimograf: Ana Fucijaš. Za Scenski pokret je zadužen Jure Radnić, skladatelj je Borna Šercar, a oblikovatelj rasvjete Vesna Kolarec.

Pretpremijerne izvedbe igraju se 27. rujna u 10 sati te 28. rujna u 10 i 18 sati.