TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Ginny i Georgia' nisu kao Lorelei i Rory Gilmore, i serija nije frivolna samo zato što je o ženama

  • 20.03.2021 u 20:18

  • Bionic
    Reading

    Glavne junakinje ove Netflixove serije možda će vas na trenutak čak i podsjetiti na Gilmoreice, ali već u sljedećem će postati opakije, mračnije, smješnije i opasnije.

    Dobna razlika između njih samo je petnaest godina. Ponekad, kad razgovaraju, zvuče kao sestre i najbolje frendice, a ne kao majka i kći, a ponekad, kad donose neke životne odluke, kći reagira zrelije od majke. Uz takav bi opis većina serijoljubaca na prvu loptu pomislila na 'Gilmoreice' i ne bi bila potpuno u krivu. No takvom opisu odgovara i nova Netflixova serija 'Ginny i Georgia', također o majci i kćeri koje dijeli dobna razlika od samo petnaestak godina, pa opet, riječ je o dvije poprilično različite serije.

    Strašno me živcira što u navodno prosvijetljenom svijetu novijih televizijskih serija, gdje se iznad svega cijeni kvalitetan i kompleksan sadržaj, i dalje postoji, doduše, neslužbena, ali vrlo čvrsta kategorija ženske serije. S jedne strane održavana ciljanjem publike, a s druge priglupim i ograničenim seksizmom, ta kategorija obično obuhvaća sve serije u kojima su glavni likovi žene, serije u kojima su glavne teme međuljudski odnosi, emotivna i psihička stanja i većina serija u kojima nema nasilja. Serije koje ne odgovaraju tom opisom se pak NE smatraju 'muškim serijama', nego serijama koje mogu zainteresirati publiku bez obzira na spol, i tako najčešće doista i bude. Iako bi, po logici da je, recimo, 'Seks i grad' ženska serija, 'Narcos' ili 'Tabu' trebala biti muška serija, nitko je neće nazivati tako jer ženski dio publike (premda bi možda trebao) neće na seriju u kojoj muškarci jedni drugima rade razne užase odmahnuti rukom i reći: 'Ah, ne zanimaju me ta testosteronska sranja!' Muškarci će, s druge strane, vrlo lako odmahnuti rukom na serije (i filmove) u kojima su protagonistice žene i zbog toga će se ženske serije smatrati inferiornima em zbog toga što privlače manje gledatelja, em zbog toga što su 'ženske teme' iz nekog razloga označene kao bezveznije. Kao što mi je jedanput rekao jedan budalasti čovjek za seriju 'Kalifornikacija': 'Pa, po čemu je to dobra serija?! Taj glavni lik samo naokolo pati zbog ljubavi i svojih loših odnosa s ljudima! To bi onda moglo biti i 'Seks i grad'!'

    Zašto sam sada, u tekstu o seriji 'Ginny i Georgia' potrošila jedan podulji odlomak na nezadovoljstvo postojanjem pojma 'ženska serija'? Pa, zato što će većina gledatelja, samo zbog toga što vidi naslov s dva američka ženska imena, odmah ovu seriju okarakterizirati kao žensku. Protagonistice su žene, priča je ispričana iz njihove (dakle, nužno ženske) perspektive, u seriji nitko nije superkul alfa-mužjak koji gleda u daljinu razmišljajući što je sve morao proći u životu, a nije ni detektiv koji spašava svijet. No 'Ginny i Georgia' zapravo je vrlo zanimljiva serija, serija s kompleksnim likovima, kompleksnom pričom i superzabavnim momentima, serija koja gledatelju daje mnogo više od surih muškaraca i njihovih pravocrtno crno-bijelih priča u, recimo, 'Tabuu'.

    Ginny and Georgia Izvor: Profimedia / Autor: Netflix / Everett / Profimedia

    Prvo i prvo, čak su i 'Gilmoreice' bile mnogo bolje od štokoje 'muške' serije, a 'Ginny i Georgia' idu i korak dalje. Dok je u 'Gilmoreicama' odnos između majke i kćeri koje bi praktički mogle biti sestre prikazan idilično i romantično, ovdje je on mnogo mračniji, a zapravo i realniji jer polazi od pretpostavke da u obitelji u kojoj je majka rodila kćer s petnaest godina najvjerojatnije nešto nije u redu. Povrh toga, u odnosu u kojem je kći zrelija od majke pogotovo nešto nije u redu. Već u prvoj epizodi ove serije saznat ćemo i djeliće onoga što nije u redu - nasilje, zlostavljanje, samoranjavanje, pokušaji preživljavanja u vrlo ranoj dobi koji rađaju jedan pomalo psihopatski darvinizam u Georgije, Ginnyine majke.

    Drugo, 'Ginny i Georgia' serija je koja se službeno žanrovski definira kao dramedija, a zapravo je još puno više. Ona jest i drama i komedija, ali je na trenutke i krimi-priča, priča o lokalnoj politici u jednom malom gradiću, priča o srednjoškolcima na razini teen komedije, ali i priča o srednjoškolcima na razini sablažnjive drame tipa 'Euforije'. Kada se svemu tome dodaju i odlične glumačke izvedbe Brianne Howey kao majke Georgije i Antonije Gentry kao kćeri Ginny, dobivamo punomasnu TV-serijsku poslasticu koja se bez pol' frke može nositi i sa svim drugim, 'muškijim' sadržajima na Netflixu.

    Ginny i Georgia, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

    Nemojte zato odmahivati rukom na 'Ginny i Georgiju' samo zato što vam dva ženska imena u naslovu govore: 'Ovo je ženska serija, to su frivolne gluposti'. Uopće nisu. Ne, ne tvrdim da je ovo VRHUNSKA serija, ali je vrlo, vrlo dobra. Trošili ste vrijeme na puno gore gluposti na Netflixu - pogledate li ovo, to sigurno neće biti vrijeme bačeno u vjetar, nego vrijeme provedeno u gledanju vrlo zanimljive, kompleksne, podosta mračne, ali i iznimno zabavne serije. I fakat, prestanite više s tim omalovažavanjem 'ženskih serija'.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.