BIVŠA INTENDANTICA

Frljić dao izvandredni otkaz svojoj prethodnici

30.06.2015 u 15:09

Bionic
Reading

Nadi Matošević Orešković, dirigentici i bivšoj intendantici HNK Ivana pl. Zajca, uručen je izvanredni otkaz ugovora o radu zbog nedopuštenog nastupa u kazalištu u Genovi, potvrđeno je u utorak iz riječkoga HNK.Matoević je bila intendantica riječkog HNK u vrijeme za koje je ta kuća, kao jedina kulturna ustanova u RH, dobila negativni nalaz revizije poslovanja

U priopćenju kazališta stoji da je Nadi Matošević Orešković okazan ugovor o radu na neodređeno vrijeme kao šefu dirigentu, te svi aneksi tom ugovoru. Kao razlog otkaza navedeno je da je ona unatoč unatoč odluci intendanta Olivera Frljića od 5. svibnja i odluci Kazališnog vijeća od 20. svibnja, kojima su uskraćene prethodne suglasnosti za njezinim nastupom u genovskom Teatro Carlo Felice od 5. do 15. lipnja, ona tamo dirigirala 10. lipnja.

"Opisanim ponašanjem Nada Matošević Orešković počinila je vrlo tešku povredu obveza iz radnog odnosa, prihvaćanjem rada izvan HNK Ivana pl. Zajca Rijeka bez prethodne suglasnosti Intendanta, odnosno Kazališnog vijeća", priopćeno je iz kazališta.

Oliver Frljić je naslijedio Nadu Matošević Orešković na mjestu intendanta prošloga ljeta, kada je ona imenovana šefom dirigentom u HNK. Nakon pregleda poslovne dokumetnacije, nova Uprava kazališta je utvrdila da postoje brojni nepodmireni dugovi HNK, pa je obavljenom revizijom utvrđeno da premašuju četiri milijuna kuna.

Uz to, objavljeno je da je počinjen niz nepravilnosti u vođenju poslovanja kazališta. Državna revizija je svoje nalaze predala Državnom odvjetništvu, koje će odlučiti o daljnjim koracima.

Matošević Orešković je tada izjavila da je riječ o kumulativnom dugu za kojeg su svi znali, pa tako i novi intendant. Pritom se požalila da joj se onemogućava rad i prijeti otkazom. Frljić je potom od nje zatražio da to argumetnira, a ona je javnosti predočila njegovo upozorenje o kršenju obaveza iz radnog odnosa.

Riječ je o upozorenju Matošević Orešković nakon što je, na dodjeli godišnjih nagrada riječkoga HNK, novinarima podijelila pismo redatelja Krešimira Dolenčića u kojem govori kritički o djelovanju nove Uprave. Tada je bivša intendantica upozorena da će svako daljnje kršenje obveza iz radnog odnosa za sobom povući mogući otkaz.

Iz kazališta se doznaje i da je Nada Matošević Orešković prije ovog otkaza sudski tužila HNK zbog navodnog uznemiravanja i diskriminacije.