društvena inovacija

Frakturin projekt Growing Together nominiran za prestižnu nagradu SozialMarie

28.02.2023 u 10:42

Bionic
Reading

Projekt Growing Together, koji je osmislila nakladnička kuća Fraktura s ciljem održivijeg, inkluzivnijeg i samosvjesnijeg europskog društva, nominiran je za SozialMarie, nagradu za društvenu inovaciju

Riječ je o nagradi koju dodjeljuje Unruhe Privatstiftung / Privatna zaklada Unruhe ("Nemir") projektima iz Srednje Europe koji se mogu označiti kao društveno inovativni, odnosno koji prepoznaju i nude rješenja za aktualne probleme suvremenog društva. Osim inovativnosti SozialMarie podupire projekte sljedećih kvaliteta:

- uključivosti različitih društvenih skupina

- učinkovitosti / djelotvornosti

- mogućnosti prijenosa ostvarenih rješenja na druge sektore i regije.

Nagrada SozialMarie dodjeljuje se od 2005. godine, a od samih početaka uživa međunarodni ugled jer se prijavljuju projekti iz Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije i Hrvatske. Među dobitnicima su prethodnih godina bili i Red Flags Slovakia.Digital iz Slovačke – zajednica IT stručnjaka koja upozorava na problem potrošnje novca poreznih obveznika; Labour dispute and care iz Austrije – inicijativa migranata u polju cjelodnevne njege i skrbi, i MADE IN: Crafts and Design Narratives – zajednička platforma dizajnera, obrtnika, istraživača i kustosa iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Srbije koji nastoje unaprijediti zanatsku proizvodnju.

Od sveukupno dvjesto osamdeset osam prijavljenih projekata nominirana su trideset četiri, dok su iz Hrvatske, uz Growing Together, nominirana još dva projekta. Važno je spomenuti i da je projekt Growing Together jedan od dva nominirana projekta u području kulture.

Podsjetimo, nakladnička kuća Fraktura u sklopu projekta Growing Together prevest će, objaviti i distribuirati dvadeset šest knjiga, obogatiti vegetaciju Republike Hrvatske sadnjom 10.000 stabala, organizirati radionice za poticanje čitanja za ranjive skupine te provesti niz promotivnih aktivnosti. Osam sjajnih naslova već je objavljeno u sklopu projekta, o čemu su u Frakturi nedavno pisali na njihovom magazinu.

Growing together Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Osim novčanih nagrada koje se dodjeljuju dobitnicima, jedan od nominiranih projekata osvojit će Nagradu publike – financijska sredstva namijenjena u obrazovne svrhe. Glasanje za Nagradu publike trajat će od 12. do 18. travnja, pa iz frakture pozivaju da pratite web-stranice nagrade SozialMarie i njihove nakladničke kuće.

Svečana dodjela nagrada održat će se 1. svibnja u Beču u Kazalištu Akzent (Theater Akzent).