'Putnik s lažnim pasošem'

[FOTO] Esejistika koja se čita kao roman: Predstavljena nova knjiga Zdravka Zime

01.03.2023 u 09:46

Bionic
Reading

Knjiga Zdravka Zime 'Putnik s lažnim pasošem', koja donosi niz kritičarskih i esejističkih opservacija ovog uglednog publicista, esejista i književnog kritičara, predstavljena je u utorak u Zagrebu kao primjer vrhunskog esejističkog pisanja koje se čita kao zanimljiv roman

Knjiga Zdravka Zime "Putnik s lažnim pasošem", koja donosi niz kritičarskih i esejističkih opservacija ovog uglednog publicista, esejista i književnog kritičara, predstavljena je u utorak u Zagrebu kao primjer vrhunskog esejističkog pisanja koje se čita kao zanimljiv roman.

Na promociji u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića urednik Nenad Rizvanović kazao je da su u knjizi uvršteni eseji napisani specifično za nju, a obuhvaća impozantan broj pisaca, koje Zima propituje "kako bi vidio što nam oni mogu reći o ovom vremenu, a mogu reći jako puno".

Ono što tu knjigu najbolje predstavlja, napomenuo je Rizvanović, njezin je naslov "koji je jasna aluzija na Ivu Andrića" i istodobno "izvanredan mamac za čitatelja".

Povjesničar književnosti Tomislav Brlek kazao je da se u knjizi Zima bavi temama kojima se već bavio, ali je ona najkonzistentnije koncipirana od svih do sad, pa u tom smislu ima i jednu pripovjednu logiku. "To je naravno modernističko pripovijedanje u kojemu ne postoji protagonist ni konvencionalni zaplet ali postoje motivi", dodao je.

Knjiga je objavljena u izdanju Naklade Ljevak, a sadrži Zimine eseje o piscima kao što su Krleža, Matoš, Kiš, Andrić, Ujević, Kocbek, Bora Ćosić, Kovač i Gotovac, Joseph Roth, Joyce i McCann.

Posebno poglavlje pripada ogledu o misteriju samoubojstva, potaknutom slučajem Prima Levija, ali ekspliciranim i mnogim primjerima iz bliže i dalje prošlosti. Knjigu zaokružuje paralelni portret Luisa Sepúlvede i Nikole Viskovića, epiloška sekvenca o Kišu i retrospektivni uvid u Matoševe beogradske godine.

  • +12
Predstavljena knjiga 'Putnik s lažnim pasošem' Zdravka Zime Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Svaki od tih eseja, ocijenio je Brlek, "zaokružen je u sebi, svaki ima specifičnu esejističku poantu, ali je isto tako dio cjeline, a knjiga kao cjelina više je od zbroja svojih dijelova".

Zima je kazao kako ga je oduvijek zanimao fenomen dvojnika u literaturi. Od dvadesetak knjiga koje je napisao, ova je, kaže, najsličnija njegovoj knjizi "Ekstraeseji", kojoj je "na neki način i komplementarna jer se neki pisci pojavljuju kao lajtmotivi".

Esejistika koja se čita kao zanimljiv roman

Književna kritičarka Jagna Pogačnik osvrnula se na pripovjednu dimenziju knjige, istaknuvši kako se čita kao zanimljiv roman, pri čemu pisci "prolaze kroz propusne granice među poglavljima, sele se i putuju". "Da bi se tako pisalo, za to je potrebna s jedne strane iznimna upućenost a s druge nevjerojatna strast, koja se po meni u ovim esejima osjeti", zaključila je.

Zdravko Zima (1948.) istaknuti je književni kritičar, feljtonist, esejist i pisac koji je za svoj rad dobio niz priznanja. Književne kritike, komentare, eseje, feljtone, dnevničke i druge tekstove objavljivao je u najvažnijim listovima i časopisima u Hrvatskoj.