'audiovizualni spas'

[ČUJ OVO] Pisac i dramatičar Dino Pešut: Prošla je zima bila tvrda. Psihijatrica mi je rekla da si pomognem Xanaxom, ali onda je izašla ova pjesma

22.01.2022 u 18:20

Bionic
Reading

U novom nastavku našeg serijala 'Čuj ovo' nagrađivani pisac i dramatičar Dino Pešut piše, između ostalih, i o glazbenom komadu koji ga je 'izvukao' iz lanjske 'apokalipse'

Dok sam išao u srednju školu, pisao bih u leksikone da slušam razno ili sve. Nije se puno promijenilo. Tako mi YouTube algoritma. Ovih pet pjesama izašlo je iz njegove spirale autosugestije. Srećom, trebalo je odabrati samo pet pjesama.

Molly Nillson – Pompeii

Molly Nillson je kantautorica za koji su mnogi, pa tako i ja, bili uvjereni da su je među prvima otkrili. A onda, kad bismo otišli na njen koncert, morali smo se pomiriti s time da nismo pretjerani posebni. Od Beograda do Berlina, svi isto odjeveni, njušući se ramenima s ironijskim odmakom, gledali smo je kako katatonično nastupa pored MacBooka. Svaka me njena pjesma baci da malo otplešem u mom privatnom Disku Atlantida. Dopustim joj da me vrati u vrijeme kada mi se učinilo da je svijet širok i da se cijeli život može proživjeti u dobroj suboti između 22:30 navečer i 06:00 ujutro.

Izvor: Društvene mreže

Nina Hagen – Du hast den Farbfilm vergerssern

Kad smo već kod nostalgije, YouTube mi je odmah ponudio logičan nastavak. Kada je politička Mutti, Angela Merkel, odstupala s dužnosti, mogla je odabrati pjesmu za svoju odjavnu špicu. I nešto je bilo dirljivo u tome da je odabrala najdražu mamicu panka Ninu Hagen. Preslušao sam pjesmu dovoljno puta da ju zavolim. Ova je pjesma s Ninom prešla iz Istočne u Zapadnu Njemačku, preživjela sve Ninine transformacije, jednako rado bila slušana u underground klubu ili kičastom božićnom TV programu. Zadnjih godina, svi smo mi dobri Micha koji je zaboravio film u boji. Ipak, negdje tamo još uvijek čekaju plava, zelena i bijela i FKK plaža.

Isto tople preporuke za video gdje se Nina dere na Angelu Merkel početkom 90-ih proglašavajući vladin program za suzbijanje ovisnosti čistim sr*njem.

Izvor: Društvene mreže

Kasandra – Kazna

Kad sam bio mali, Kasandra je bila najljepše biće koje sam ikada vidio. Hipnotizirano sam ju gledao na televiziji. Sestra prijateljice mojih roditelja joj je bila slična. Bio sam jako sretan kad smo im išli u goste. Onda bih sjeo i donekle se uvjerio da sjedim pored prave Kasandre. Nije ugodno kada umiru heroji iz djetinjstva. Negdje ubode taj protok vremena. Ipak ova pjesma, idealna za karantene, samoizolacije, noći na Tinderu ili Grinderu ili za sve nesretne ljubavnice koje su oženjeni muškarci zatajili pred dežurnim epidemiologom. Na dan kad je umrla, moj Instagram feed je izgorio od njenih slika. Valjda smo shvatili da smo dovoljno stari da nas ne mora biti sram da su joj pjesme bomba. Uostalom, njenim odlaskom, mi imamo odgovornost budućim generacijama prenijeti znanje o njenom naslijeđu.

Izvor: Društvene mreže

Lana del Rey – Chemtrails Over the Country Club

Prošla je zima bila tvrda. Na trenutke mi se učinilo da sam dobio apokaliptični bingo. I COVID, i lockdown i potres u rodnom gradu i bakin dugi COVID. Psihijatrica mi je rekla da si pomognem Xanaxom. Ali je izašla ova pjesma koju smatram audiovizualnim Xanaxom. U zapušenoj kuhinji sam mogao na par minuta biti u Californiji, maštati ljeto i zaljubljenost i ponovno sretne prijateljice. I zašto ne, žene vukove. Kutija Xanaxa, jedva načeta, još uvijek stoji. Kad me život ponovno pozove da odigram partiju binga.

Izvor: Društvene mreže

Videoclub - Roi

Ne znam tko su ova pretenciozna djeca. Ne pričam francuski i nemam pojma o čemu pjevaju. Imaju 30 949 614 pregleda videa. Mislim da sam odgovoran barem za pola milijuna.

Izvor: Društvene mreže