hrvatska koprodukcija

Film 'Najsretniji čovjek na svijetu' u programu važnog festivala u Torontu, jednu od većih uloga nosi Ksenija Marinković

18.08.2022 u 14:15

Bionic
Reading

Međunarodni filmski festival u Torontu, koji se održava od 8. do 18. rujna, donosi i novi dugometražni film redateljice Teone Strugar Mitevske, 'Najsretniji čovjek na svijetu', koji nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Terminal 3

Film je ušao u selekciju Suvremena svjetska kinematografija i to će mu biti sjevernoamerička premijera dok će onu svjetsku imati u natjecateljskom programu Horizonti skorašnjeg festivala u Veneciji, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Radnja prati četrdesetogodišnjakinju bez partnera, koja odlazi na 'speed dating', gdje ju spajaju s 43-godišnjim bankarom koji ne traži ljubav, već oprost.

Po riječima redateljice, koja uz Elmu Tataragić potpisuje i scenarij, to je priča o životnim neizvjesnostima, o slučajnim susretima koji spajaju agresora i žrtvu, oživljavajući bolnu prošlost; ovo je priča o nemogućim vezama, o ljubavi i apsurdu.

Jednu od većih uloga u filmu nosi i hrvatska glumica Ksenija Marinković.

Još jedna hrvatska koprodukcija uvrštena u dokumentarni program

Još jedna hrvatska koprodukcija uvrštena je i u program dokumentarnih filmova (TIFF DOCS), film "Ciné-Guerrillas: Scenes from the Labudović Reels" redateljice Mile Turajlić te koproducenata Vanje Jambrović i Tibora Kesera (Restart).

Koristeći mnoštvo jedinstvenih arhiva i osobnih dnevnika omiljenog Titovog snimatelja Stevena Labudovića, film vodi kroz dosad neispričano poglavlje o Alžirskom ratu za neovisnost i tome kako se kinematografija pridružila borbi protiv kolonijalizma.

Međunarodni filmski festival u Torontu jedna je od najznačajnijih filmskih manifestacija u Sjevernoj Americi i u svijetu, a važan je i kao platforma za plasiranje potencijalnih kandidata za predstojeću sezonu nagrada, posebice Oscara.