S FESTIVALA NA FESTIVAL

Film 'Murina' redateljice Antonete Alamat Kusijanović nakon Cannesa i na festivalu u Torontu

30.07.2021 u 13:00

Bionic
Reading

Film 'Murina' Antonete Alamat Kusijanović bit će prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, koji će se održati od 9. do 18. rujna

Na jednom od najposjećenijih i najutjecajnijih filmskih festivala u svijetu, 'Murina' će imati svoju sjevernoameričku premijeru, u sklopu programa 'Suvremena svjetska kinematografija'.

Riječ je o programu koji donosi snažne priče s globalnom perspektivom, a film hrvatske autorice uvršten je uz još 19 naslova sa svih strana svijeta.

Film je svjetsku je premijeru imao nedavno u Cannesu, gdje je redateljica osvojila prestižnu nagradu Zlatna kamera (Camera d’Or) za najbolje debitantsko ostvarenje festivala.

Hrvatsku premijeru imao je na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu gdje je osvojio nagradu publike - Zlatna vrata Pule, Zlatnom arenom za sporednu žensku ulogu nagrađena je glumica Danica Ćurčić, a redateljica Brezom za najbolju debitanticu.

Kako je najavljeno, 'Murina' uskoro odlazi na Sarajevo Film Festival gdje će biti prikazana 17. kolovoza, kao i u ljetna kina te u ostala kina širom Hrvatske.

Film govori o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante koji pokušava sklopiti posao s obiteljskim prijateljem, dok kći iskazuje sve veći otpor prema njemu.

Premijera filma 'Murina' u Cannesu Izvor: Promo fotografije / Autor: Irena Jelić/HAVC

U glavnim ulogama su Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis. Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović scenarij supotpisuje Frank Graziano.

Redateljica je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu završila studij produkcije, a režiju na Sveučilištu Columbia u SAD-u. Za svoj kratki film U plavetnilo osvojila je nagrade u Berlinu i Srce Sarajeva, a film je bio nominiran za studentskog Oscara.

Murina Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Producenti Murine su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

 U autorskom timu filma su još i Helene Louvart (direktorica fotografije), Ivan Veljača (scenograf), Amela Bakšić (kostimografkinja), Snježana Gorup (majstorica maske), Julij Zornik (dizajner zvuka), Vlado Gojun (montažer), Poster (vizualni efekti) te Evgueni Galperine i Sacha Galperine (skladatelji).