oscari 2020

Film 'Dopunska nastava' Ivana-Gorana Viteza ovogodišnji je hrvatski kandidat u utrci za Oscara

22.10.2020 u 14:15

Bionic
Reading

Film 'Dopunska nastava', u režiji Ivana Gorana Viteza, satirični triler o talačkoj krizi u jednoj osnovnoj školi, hrvatski je kandidat za američku filmsku nagradu Oscar, objavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Hrvatskog društva filmskih djelatnika

Vitez, čiji je film izabran u drugom krugu glasovanja komisije Društva, kaže da ga je jako razveselila i zatekla ta vijest, jer joj se nije nadao. Njegov je film već bio prikazan u Americi, na festivalima u Chicagu i Palm Springsu. 'Publika je odlično reagirala jer je njima to bliska tema, puška u školi im je skoro svakodnevica. Trebali smo ići i u Minneapolis, no to je otkazano zbog lockdowna', kaže Vitez.

Nada se da će uspjeti lobirati za film unatoč nepovoljnim okolnostima zbog pandemije, još se ne zna hoće li se i kako moći organizirati projekcije za članove Akademije. 'Glavni je problem natjerati glasače da pogledaju film, oni su zatrpani filmovima', istaknuo je.

Izvor: Društvene mreže

Radnja 'Dopunske nastave' prati tek rastavljenog oca koji, bijesan jer ne može s kćeri proslaviti njezin deveti rođendan, upada u školu s poklonom, tortom i puškom. Situacija izazove nemir na svim razinama - aktualni gradonačelnik vidi talačku krizu kao priliku za bodove uoči lokalnih izbora, a kako je u razredu i sin mladog policajca, stvari poprimaju nove razmjere.

Ivan Maloča, čelni čovjek Interfilma koji je producent tog filma, rekao je da je imao više puta hrvatskog kandidata za Oscara. 'Uvijek sam se nadao nečemu, sada to ne želim u nadi da će se ipak nešto desiti', napomenuo je. Kaže da je film zbog teme jako interesantan američkoj publici, za razliku od Hrvatske gdje je primljen 'korektno, ali drugačije.'

'Vjerujem da će ga prepoznati članovi Akademije i njihove komisije, potrudit ćemo se kao producentska kuća s HAVC-om osmisliti kako doći do članova Akademije da pogledaju film, to je najvažnije', rekao je. Chris Marchich, ravnatelj HAVC-a, čestitao je redatelju i producentu, podsjetio je da su se u svrhu lobiranja uobičajeno radile projekcije u Los Angelesu i New Yorku. 'Bitno je da se film pogleda, učinit ćemo najbolje što možemo, a sretna je okolnost da je već igrao u SAD-u, gdje je američka publika u njemu pronašla nešto zanimljivo za sebe', ocijenio je.

Film kroz priču o talačkoj krizi progovara i o stavu političkih elita, a i hrvatskog društva u cjelini prema hrvatskom školstvu, a u njemu glume Milivoj Beader, Marko Cindrić, Anita Matić Delić, Željko Königsknech, Filip Eldan, Zlatko Burić, Đorđe Kukuljica, Darko Janeš, Janko Popović Volarić, Marina Kostelac, Zlatan Zuhrić Zuhra. U ulozi školaraca debitiraju Frida Jakšić i Franko Pavičić. Direktor fotografije je Lutvo Mekić, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Snježana Gorup, scenograf Mario Ivezić, montažerka Ivana Rogić.

'Dopunska nastava' Vitezov je treći dugometražni igrani film nakon 'Šuma summarum' (2010.) i 'Narodni heroj Ljiljan Vidić' (2016). Režirao je i kratke i srednjometražne igrane i dokumentarne filmove, kao i humoristične serije 'Bitange i princeze' te 'Zakon!', kao i nekoliko kazališnih predstava. Njegov je film ove godine bio jedan od šest prijavljenih - u konkurenciji su još bili 'Dnevnik Diane Budisavljević' Dane Budisavljević, 'Glas' Ognjena Sviličića, 'Mater' Jure Pavlovića, 'Ribanje i ribarsko prigovaranje' Milana Trenca i 'Zagrebački ekvinocij' Svebora Mihaela Jelića.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine odabire dugometražni igrani film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za prestižnu američku filmsku nagradu. Dodjela Oscara iduće će se godine umjesto u veljači održati u travnju.

Glumačku postavu čine Milivoj Beader, Marko Cindrić, Anita Matić Delić, Željko Königsknecht, Zlatko Burić, Janko Popović Volarić, Filip Eldan, Đorđe Kukuljica, Darko Janeš, Zlatan Zuhrić Zuhra i drugi. Na velikom platnu debitiraju i mladi Frida Jakšić i Franko Pavičić u vodećim ulogama devetogodišnjih školaraca. U središtu radnje je svježe rastavljen otac, koji bijesan jer ne može rođendan provesti sa svojom kćeri, upada u njezin razred s puškom, poklonom i tortom. Osim što ga je režirao, Ivan-Goran Vitez za film napisao je i scenarij. Produkciju potpisuje Interfilm iz Zagreba, a film je podržao Hrvatski audiovizualni centar. Producenti su Ivan Maloča i Maja Vukić.

Ovogodišnji hrvatski kandidat za nagradu Oscar predstavljen je na konferenciji za medije u Kulturno informativnom centru u Zagrebu gdje su bili prisutni predstavnici izabranog filma redatelj Ivan-Goran Vitez, producent Ivan Maloča, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, predsjednik Komisije Goran Ribarić i tajnik HDFD-a Sven Španić.

Komisija HDFD-a ove godine odlučivala je između šest prijavljenih filmova, a oni su: Dnevnik Diane Budisavljević (Dana Budisavljević, produkcija Hulahop), Dopunska nastava (Ivan-Goran Vitez, produkcija Interfilm), Glas (Ognjen Sviličić, produkcija Maxima film), Mater (Jure Pavlović, produkcija Sekvenca), Ribanje i ribarsko prigovaranje (Milan Trenc, produkcija Studio devet) i Zagrebački ekvinocij (Svebor Mihael Jelić, produkcija CEFGI).

  • +3
Predstavljen hrvatski kandidat za 93. nagradu Oscar Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX