29. lipanj

Festival Organ vida otvara izložba nizozemske umjetnice Viviane Sassen

21.06.2022 u 10:29

Bionic
Reading

Međunarodni festival fotografije Organ vida otvara se u srijedu, 29. lipnja samostalnom izložbom nizozemske umjetnice Viviane Sassen "Venera i Merkur" u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU)

Riječ je o prvoj velikoj izložbi te autorice u Hrvatskoj u čijem su fokusu neispričane priče francuskoga dvorca Versaillesa.

Viviane Sassen šest mjeseci imala je pristup dvorcu gdje je zaronila u arhive i upotrijebila artefakte i arhitekturu palače kako bi stvorila nove fotografije i kolaže. Fotografije fragmenata skulptura kao i fotografije iz privatne korespondencije kraljice Marie-Antoinette aludiraju na neispričane priče Versaillesa, ističe se u najavi izložbe.

Privučena mramornim kipovima u palači, Sassen je stvorila hibridne forme koje se poigravaju pojmovima seksualnosti i roda, a kako bi utjelovila ove priče, umjetnica je radila s grupom mladih žena koje su odrasle u blizini palače. Ti se modeli pojavljuju i nestaju u gomili slika koje miješaju starinsko s modernim i stvarno s lažnim.

Središnji element izložbe 20-minutna 2-kanalna video projekcija u kojoj su sve fotografije iz projekta. Za taj video rad nizozemska spisateljica Marjolijn van Heemstra napisala je kratke priče o skrivenoj povijesti palače koje čita glumica Tilda Swinton.

Umjetnica će za izložbu u MSU-u napraviti i site-specific instalaciju koja se, osim tema plodnosti i majčinstva, referira i na suvremene feminističke pokrete kao što su Femen, Pussy Riot i #MeToo.

Vivianne Sassen prisustvovat će otvorenju izložbe, prije kojega će s njom razgovarati kustosica izložbe Marina Paulenka.

Nizozemska umjetnica Vivianne Sassen živi u Amsterdamu i radi podjednako u svijetu mode i likovne umjetnosti. Poznata je po korištenju geometrijskih oblika i jarkih boja, apstraktnom, gotovo nadrealnom prikazu ljudskog tijela te kombiniranju dokumentarne i inscenirane fotografije, a za svoj rad primila je niz nagrada.

Glavna izložba Organa vida 'No Tears Left to Cry'

Istoga se dana u MSU otvara i glavna izložba 12. Organa vida "No Tears Left to Cry" s radovima deset finalista: Marin Håskjold, Mare Jenny, Naomi Moonlion, Yosi Negrín, Sare Pukanić, Ezre Šimek, Nilsa Steltea, Ane Vallejo, Filipa Vesta i Nicole Marije Winkler.

Radovi finalista u fokus stavljaju društvene dimenzije osjećanja te se bave prevladavajućim negativnim osjećajima poput tjeskobe ili apatije, ali i predstavljaju afektivne alternative, istražuju i zamišljaju drugačije emotivne dimenzije utopije, distopije, imaginacije i fantazije. Kustosi izložbe su Barbara Gregov, Lovro Japundžić i Lea Vene.

Osim izložbi u MSU festival u Galeriji Miroslav Kraljević (GMK) predstavlja samostalnu izložbu umjetnika Thomasa Cap De Villea INTERLOPE i grupnu izložbu Osjetljive točke u Galeriji Nova na kojoj izlažu Julie Favreau, Margaret Haines, Katarzyna Perlak i Fette Sans.