eksperimentalni film

Expanded Cinema: U zagrebačkom SC-u audiovizualni performansi proširenog kina

16.09.2019 u 15:58

Bionic
Reading

Petnaesto izdanje festivala inovativnog i eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, koji će se održati od 26. do 29. rujna u zagrebačkom Studentskom centru, ove godine nastavlja s programom Expanded Cinema, koji će prvi dan festivala otvoriti performans 'Valna duljina' umjetnika Stefana Canape i Antoinea Birota.

Program tzv. proširenog kina obuhvaća inovativne audiovizualne performanse koji promišljaju film izvan njegova okvira, nadopunjujući bogati program konkurencije (s 23 filma najnovije inozemne i domaće produkcije), posebno kuriranih programa članova Velikog žirija – Žiri predstavlja, te hrvatskih filmova objedinjenih u programu Refleksi.

S festivala najavljuju da ovogodišnja proširenja audiovizualnih percepcija započinje 26. rujna u 22 sata, u Teatru &td s performansom 'Valna duljina', četrdesetominutnom filmskom izvedbom u kojoj autori spajaju električne signale i analogni film.

Slike i zvukovi nastaju putem ručno izrađenog generatora niske frekvencije, a zatim se manipuliraju pomoću istog generatora i četiri 16-milimetarska projektora tijekom izvedbe, što u konačnici rezultira preplavljujućim zvučno-svjetlosnom iskustvom.

Glazbeni i likovni umjetnik Antoine Birot umjetnik je koji u svojoj praksi koristi alate koje sam izrađuje, sada je to sintesajzer, dok je Stefano Canapa vizualni i izvedbeni umjetnik, član francuskog umjetničkog kolektiva Group ZUR, čiji se film 'Nanosi zvuka' prikazuje u ovogodišnjoj konkurenciji.

U subotu 28. rujna, u istom kasnovečernjem terminu, Teatar &td će se pretvoriti u intenzivan vrtlog apstraktnih zvukova i svjetlosti kojima će upravljati umjetnički dvojac Macular - Daan Johan, koji stvara nove instrumente uz pomoć starih tehnologija i Joris Strijbos, koji je prije pet godina već gostovao na zagrebačkom festivalu.

Izvest će svoj novi rad 'Filotaksu' koji se opisuje kao 'pulsirajući i hipnotički performans uživo u kojem istražuju audio-vizualne mogućnosti sustava povratne informacije koje su sami izgradili pomoću kinetičkih svjetlosnih uređaja i modularnih sintesajzera'.

Ulaz na sve projekcije i performanse je slobodan. Nakon Zagreba festival gostuje u riječkom Art-kinu Croatia (1. i 2. listopada) te u Ljubljani (4. listopada – Slovenska kinoteka).