U NOVOM PROSTORU

Eurokaz pokreće cjelogodišnje programe

21.01.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Okruglim stolom 'Od kauboja do Indijanca - čime se legitimira hrvatsko glumište?' festival novog kazališta Eurokaz 28. siječnja u novom prostoru u Dežmanovom prolazu počinje s cjelogodišnjim programima, najavljeno je na konferenciji za novinare

Unatoč hiperprodukciji u području izvedbenih umjetnosti u Zagrebu, posljednjih godina jenjava kritički razgovor, praćenje i rasprava o sceni u gradu, rekao je voditelj tih programa Saša Božić.

Istaknuo je da se serijom okruglih stolova 'Eurokaz Saloon', koji će se održavati jednom mjesečno, želi otvoriti prostor za hrabri kritički diskurs o kazalištu i zaoštriti polemiku o pitanjima bitnim za kulturu i kazalište Hrvatske. Najavio je da će se u festivalskom klubu održavati radionice, diskusije, seminari i video projekcije te poticati kazališne produkcije.

Kazališni kritičar Želimir Ciglar, moderator prvog okruglog stola, očekuje da će javne tribine okupiti različite ljude koji će dobiti prigodu reći sve što ih smeta u vezi kazališta, pa makar među njima dođe do suprotstavljanja mišljenja.

U sklopu programa 'Eurokaz Saloon' do travnja će se održati još okrugli stolovi o stranim redateljima u Hrvatskoj, o kulturnoj politici Zagreba te o svrsi ljetnih festivala.

Jednom mjesečno održavat će se i program 'DeViDeo teatar', koji donosi projekcije filmova o suvremenim autorima američkog, afričkog i europskog kazališta.

Kroz programu 'Pogon' festivalski klub otvorit će se 'mladim i beskompromisnim kazališnim umjetnicima, dramatičarima i dramaturzima'. Već se planira rad na novoj kazališnoj produkciji hrvatske umjetničke organizacije De facto, u koprodukciji Eurokaza, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu (gdje bi u rujnu trebala biti premijera) i Centra Pompidou iz Pariza (gdje je premijera predviđena za listopad).