ZAGREBAČKI SALON

Domaći arhitekti o desetogodišnjoj krizi: Je li napokon iza nas?

04.10.2018 u 12:28

Bionic
Reading

Zagrebački salon arhitekture i urbanizma u svome se 53. izdanju otvara 4. listopada u 18 sati, u zgradi Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, i traje do 25. listopada. Na njemu će se vidjeti preko sto radova renomiranih hrvatskih arhitekata, kao i nadolazećih autora mlađe generacije, nastalih u posljednje tri godina te izložba posvećena posljednjem desetljeću radi propitivanja šireg konteksta arhitektonskog stvaralaštva

Naziv ovogodišnjeg Zagrebačkog salona je 'Desetljeće 2008-2018', a radove je valorizirao je ocjenjivački tim u sastavu: STEALTH.unlimited (Ana Džokić i Marc Neelen: Rotterdam/Beograd), Dario Crnogaća, Emil Jurcan, Maroje Mrduljaš i Mira Stanić.

Osim radova renomiranih i mladih domaćih arhitekata nastalih u posljednje tri godine, ovo izdanje Salona donosi i tematsku izložbu posvećenu posljednjem desetljeću. U rujnu 2008. krah burze posebno se oštro odrazio na graditeljstvo, od kreditnog sustava stambenog zbrinjavanja, preko tržišta nekretnina i građevinske industrije do same arhitektonske profesije. Deset godina tržište se još uvijek oporavlja, produkcija se postavlja na noge, a struka ulazi u novu dekadu s opreznim optimizmom. Pravo je vrijeme za refleksiju, rezimiranje lekcija i postavljanje ciljeva za budućnost, a izložba će poslužiti upravo tome, navodi se u najavi.

Zagrebački salon istaknuta je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja, a kao godišnja smotra suvremenog stvaralaštva, posvećuje se naizmjence arhitekturi i urbanizmu (UHA), primijenjenim umjetnostima i dizajnu (ULUPUH), te vizualnim umjetnostima (HDLU).

Udruženje hrvatskih arhitekata organizator je 53. zagrebačkog salona arhitekture. U sklopu njega dodjelit će se dvije tradicionalne nagrade za izvrsnost - Velika nagrada Salona i Nagrada za mladog autora do 35 godina.