'GLasnije od oružja'

Dokumentarac o glazbi iz Domovinskog rata stiže u domaća kina

12.10.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Nakon festivalske premijere u Motovunu, dokumentarni film Miroslava Sikavice 'Glasnije od oružja' stiže u domaća kina. Od 20. listopada prikazuje se u zagrebačkom kinu Europa, u splitskom kinu Karaman i Kinoteci Zlatna vrata te u neovisnim kinima u Dubrovniku, Komiži, Bolu, Imotskom i Daruvaru, a krajem listopada i tijekom studenoga kino-turneja obuhvatit će tridesetak neovisnih kina diljem Hrvatske

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih domoljubna glazba igra vrlo važnu ulogu u političkim promjenama u svim zemljama bivše Jugoslavije, a posebice u Hrvatskoj. Otvorena agresija na Hrvatsku u jesen 1991. godine potiče, kao nikad prije ni poslije, snažnu reakciju glazbenika. Od guslara i tamburaša preko pjevača zabavne glazbe i dancea do rockera i pankera.

Avioni, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije bile su pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi su potvrđivali svoju političku lojalnost. Nacionalna radiotelevizija pjesmu je smatrala važnim oblikom političke 'borbe' pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije.

Film 'Glasnije od oružja' nastajao je tijekom šest godina, za potrebe nastanka filma pregledano je stotine sati privatnog i javnog arhivskog videomaterijala, u finalnu verziju uvršteno je čak 60 pjesama, a samo rješavanje autorskih prava trajalo je više od godinu dana.

Tijekom istraživanja i nastanka filma ekipa filma razgovarala je s brojnim autorima domoljubnih pjesama i njihovim izvođačima, raznim svjedocima i akterima vremena, televizijskim urednicima i novinarima, producentima, glazbenim kritičarima, povjesničarima te muzikolozima.

U filmu sudjeluju Zrinko Tutić, Josipa Lisac, Vera Svoboda, Josip Ivanković, Mladen Kvesić, Davor Gobac, Boytronic, Sandra Kulier, Mario Pešo, Borut Šeparović, Miroslav Lilić, Ante Perković i brojni drugi.

Režiju i scenarij filma potpisuje Miroslav Sikavica. Producent je Nenad Puhovski. Montažer je Miran Miošić, glavni snimatelj Hrvoje Franjić, a snimatelji Tamara Cesarec, Josip Ivančić i Goran Legović. Dizajn zvuka potpisuju Martin Semenčić i Ivan Zelić.

Glasnije od oružja Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Miroslav Sikavica dosad je režirao niz autorskih dokumentarnih filmova ('Oblak', 'Od 6 mjeseci do 3 godine', 'Kako miriše nebo' i dr.), koji su osvojili više festivalskih nagrada i priznanja. Redatelj je i brojnih epizoda hvaljenog serijala 'Direkt' te raznih televizijskih dokumentarnih formata.

Njegov kratkometražni igrani film 'Zvir' premijerno je prikazan 2016. godine u prestižnom programu Quinzaine des Réalisateurs Filmskog festivala u Cannesu na kojem je nagrađen posebnim priznanjem ocjenjivačkog suda te je dosad prikazan na više od 50 svjetskih festivala.

Njegov najnoviji rad, film 'Glasnije od oružja', nastao je u produkciji Factuma, najznačajnije hrvatske nezavisne dokumentarne produkcije, koja ove godine obilježava dva desetljeća postojanja. Factum je dosad realizirao više od sedamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca, među kojima su recentne uspješnice 'Dum spiro spero', 'Generacija ’68', 'Iza lica zrcala', 'Djeca tranzicije' i 'Goli'.

Film je nastao uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Sam Miroslav Sikavica 'Glasnije od oružja' opisao je prvim ozbiljnijim pokušajem da se napravi cjelovitiji uvid u 'glazbeno-propagandni aspekt hrvatske borbe za neovisnost, kad su glazbenici svojim najjačim oružjem, pjesmom, 'ratovali' protiv neželjenih povijesnih i političkih okova Jugoslavije, komunizma i Balkana'.

'Gotovo trideset godina od početka raspada Jugoslavije i osamostaljenja Hrvatske i dvadesetak godina od završetka Domovinskog rata, možda je napokon došlo pravo vrijeme da se iskopaju te stare, danas zaboravljene pjesme, skine s njih prašina i da dublje sagledamo isprepletene niti glazbe, politike i rata. Možda uvidimo što nam je na koncu konca 'naša borba dala'', rekao je Sikavica.