FESTIVAL PRIČANJA PRIČA

Dežulović, Pavičić i Tomić na Pričiginu: Koliko košta duševna bol?

23.03.2017 u 12:37

Bionic
Reading

U okviru 11. Pričigina, splitskog festivala pričanja priča, u Domu mladih održana je autorska večer s temom 'Koliko košta duševna bol' o kojoj su raspravljali poznati novinari Boris Dežulović, Ante Tomić, Jurica Pavičić, Damir Pilić te Ladislav Tomičić

Od 21. do 25. ožujka, Split je jedanaesti put zaredom domaćin festivala pričanja priča, a tema koja je bila u fokusu druge večeri festivala jest 'Koliko košta duševna bol - priče počinitelja'. Moderator razgovora, u kojem su sudjelovali poznati novinari i kolumnisti Boris Dežulović, Ante Tomić, Jurica Pavičić, Damir Pilić te Ladislav Tomičić, bio je pisac Nebojša Lujanović.

  • +9
U okviru Picigina održana autorska večer pod naslovom: Koliko košta duševna bol? Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandžić / CROPIX

Ante Tomić otvorio je večer pročitavši Splićanima svoj esej o duši. Unaprijed se ispričao zbog sve slabijeg vida, uzrokovanog duševnim bolima te naočalama iz apoteke koje nemaju adekvatnu funkciju.

Jurica Pavičić nadovezao se na bolesti duše ističući kako ona zahvaća sve slojeve građana u RH, a najčešća je među arhitektima, političarima i činovnicima. Pavičić je objasnio da zapravo nije teško naći samu pravdu, koja najčešće ima zatvorene oči, već je pravi problem pronaći sud, instituciju rečene pravde koja nije čak ni u Splitu već je smještena izvan grada, javlja Splitski dnevnik. Brojnu publiku oduševio je Boris Dežulović svojim esejem o gnjidama, a Damir Pilić slikovito je opisao svoje uhićenje.

Dežulović je jučer imao i poruku za mlade novinare: 'Moj savjet im je da dobro promisle, nisam od onih koji će im odmah kazati bježite glavom bez obzira jer je novinarstvo u Hrvatskoj prodalo dušu vragu i onom koga to zaista zanima, mora znati da se u novinarstvo ne ulazi da bi se zaradili veliki novci, tako da onaj kome je to nekakva odluka i izbor, moj mu je jedini savjet da istraje i da ne prodaje dušu vragu, da bude nepotkupljiv i beskompromisan i kad god, iz mog osobnog iskustva govorim, kada god misli da je pretjerao i da nije pametno da to napiše, treba upravo tim riječima i napisati, bez obzira na sve', rekao je poznati splitski novinar i kolumnist za Splitski dnevnik.