NOVO VODSTVO

Danilo Šerbedžija novi je predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja

21.02.2015 u 14:54

Bionic
Reading

Na sinoć održanoj izvanrednoj skupštini Društva hrvatskih filmskih redatelja, smijenjeni su predsjednica Irena Škorić i Upravni odbor (Branko Ištvančić, Neven Hitrec, Daniel Kušan i Hana Jušić) te je izabrano novo vodstvo Društva

Za novog predsjednika izabran je Danilo Šerbedžija s 37 glasova za, dok je njegov protukandidat Zvonimir Ilijić dobio 11 glasova. Izabrani su i novi članovi Upravnog odbora: Igor Mirković, Branko Schmidt, Nebojša Slijepčević i Antonio Nuić.

Danilo Šerbedžija (1971) studirao je na The School of Film Sveučilišta Ohio. Autor je dokumentaraca, kratkometražnih igranih filmova, televizijskih serija i muzičkih spotova. Njegovo debitantsko dugometražno ostvarenje je film 72 dana, koji je bio hrvatski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Ovim je izborom završena i saga koja traje od izbora Irene Škorić na mjesto predsjednice DHFR-a. Podsjetimo, početkom veljače, samo tri mjeseca nakon što je došla na funkciju predsjednice Društva hrvatskih filmskih redatelja, Ireni Škorić i Upravnom odboru na izvanrednoj skupštini društva pedesetak redatelja izglasalo je nepovjerenje.

Izvanrednu sjednicu DHFR-a sazvao je Nadzorni odbor kojim predsjeda Vinko Brešan, a članovi su još Zrinko Ogresta i Zrinka Matijević Veličan. Cilj je bio prekinuti nefunkcioniranje Društva zbog kontinuiranih razmirica između predsjednice i većine članova Upravnog odbora koji čine Branko Ištvančić, Danijel Kušan, Hana Jušić i Neven Hitrec.

Nakon sazivanja sjednice tadašnja predsjednica Društva Irena Škorić izjavila je kako od prvog dana otkad je stupila na tu dužnost traje koordinirana opstrukcija njezina rada koja kulminira 'nelegalno sazvanom izvanrednom skupštinom' i namjerom da je se smijeni s mjesta predsjednice. Kako je protumačila Škorić, sve je to farsa kako bi je se spriječilo da postane predstavnica u vijećima HAVC-a i Pulskog filmskog festivala, a po njenim riječima, sve se to radi s ciljem da 'ne poremeti 'mir' u kojemu hrvatskim filmom vlada grupacija vezana za HAVC'.

Na njezine optužbe očekivano je reagirao ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar koji je rekao da Škorić obmanjuje javnost kada svoje probleme u vođenju DHFR-a opravdava bilo kakvim utjecajem Hrvatskog audiovizualnog centra ili njega osobno. 'Gospođa Škorić nalazi se u nesporazumu s vlastitim Upravnim odborom, kao i članstvom koje ju je izabralo. Za nastale probleme nije odgovoran HAVC niti ih HAVC može riješiti', rekao je tad Hribar.