IMENOVANJE

Daniel Rafaelić šefovat će HAVC-om naredne četiri godine

  • Autor: I.Č.
  • Zadnja izmjena 05.05.2017 08:29
  • Objavljeno 04.05.2017 u 15:57
Daniel Rafaelić uz Milanu Vuković Runjić voditelj je i sugovornik u emisiji 'Mali noćni razgovori'

Daniel Rafaelić uz Milanu Vuković Runjić voditelj je i sugovornik u emisiji 'Mali noćni razgovori'

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra na 8. sjednici 4. svibnja jednoglasno je imenovao Daniela Rafaelića za ravnatelja HAVC-a s mandatom od četiri godine

U četvrtak, 4. svibnja, nakon provedenih razgovora sa svim kandidatima, održana je 8. sjednica Upravnog odbora HAVC-a kojoj su prisustvovali predsjednik Bruno Kragić te članovi Gabrijela Krmpotić Kos, Ivan Kujundžić, Igor Starčević i Jadranka Hrga. Upravni odbor jednoglasno je imenovao Daniela Rafaelića za ravnatelja HAVC-a s mandatom od četiri godine, stoji na stranicama HAVC-a.

Podsjetimo, na natječaj za imenovanje novog ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) prijavila su se tri kandidata - dosadašnji v.d. ravnatelja te ustanove i povjesničar filma Daniel Rafaelić, filmski kritičar i autor Arsen Oremović te Edib Ahmetašević, snimatelj s Hrvatske televizije.

Natječaj je raspisan nakon što je prethodni ravnatelj Hrvoje Hribar, uslijed nepovoljnog nalaza Državne revizije, dao ostavku.

'Presudilo je uvjerenje svih nas da je kolega Rafaelić pokazao energiju i sve veću suverenost u realizaciji ciljeva HAVC-a i svog programa. I druga dvojica kandidata bili su kvalitetni i imali zanimljive prijedloge i mišljenja. U nekim su stvarima možda presudile nijanse, ali kao što to često biva nijanse su katkada presudne. HAVC sada čeka usvajanje raznih akata; daljnji postupci prema nalazu revizije, zaokruživanje i provođenje natječaja i odluka koje su bile planirane i provedene te vjerojatno restrukturiranje Centra u vidu mogućih promjena zakona o AV djelatnostima. Generalno je cilj da cijela audiovizualna zajednica shvati da neće biti nekih temeljnih potresa, ali da će u transformacijama koje slijede doći do nekih normalnih modifikacija', izjavio je predsjednik Upravnog odbora Bruno Kragić.

'Moj program se temelji na Nacionalnom programu koji je ministrica kulture potpisala prošli tjedan. On osigurava kontinuitet hrvatske kinematografije, proizvodnje i komplementarnih djelatnosti, te promociju hrvatskog filma u zemlji i inozemstvu. Važni naglasci su na borbi protiv 'piratiziranja' sadržaja, na filmskom obrazovanju i podizanju svijesti o važnosti domaćeg filma. Važno je nastaviti i međunarodne koprodukcije i sustav poticaja ulaganja u audiovizualnu proizvodnju. Hrvatski audiovizualni centar postoji i ostaje jer je rezultat društvenog konsenzusa da je ovakva institucija potrebna hrvatskoj kulturi. Sve ono najbolje što se do sada radilo, nastavit će se i u budućnosti', izjavio je ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!