kultno kino

Ciklusom Autom kroz povijest filma u Kinoteci se nastavlja s temom 'Kotači koji život znače'

15.10.2020 u 12:30

Bionic
Reading

Zagrebačko kino Kinoteka u svom ciklusu Autom kroz povijest filma nastavlja temu 'Kotači koji život znače' - u programu s pet žanrovski različitih filmova koji istražuju ulogu automobila u razvoju ekonomije, industrije te kvalitete života

Nakon Oscarom nagrađenih 'Plodova' gnjeva te filmom 'Roger i ja', dokumentarnim prvijencem proslavljenog Michaela Moorea, o zatvaranju tvornica tvrtke General Motors u njegovom rodnom gradu, program se nastavlja još jednim debijem – kultnom komedijom Roberta Zemeckisa 'Polovna kola', o trgovačkom ratu trgovca rabljenim automobilima.

Tjedan završava 'Cestovnim ratnikom', drugim filmom iz serijala 'Pobješnjeli Max' Georgea Millera, smještenim u postapokaliptičnu budućnost nakon ekonomskog, društvenog i ekološkog sloma. Program Kinoteke 'Na drugi pogled', predstavlja 'Plavi ovratnik', redateljski prvijenac i jedan od najboljih filmova u karijeri Paula Schradera, o radnicima u tvornici automobila koji odluče opljačkati vlastiti sindikat.

Taj je program posvećen filmovima koji su u vrijeme svoga nastanka previđeni, zanemareni, loše ocijenjeni, pogrešno shvaćeni ili s vremenom zaboravljeni, a koji su sazreli da ih se ponovno pogleda svježim očima i otkrije.

'Iako hvaljen u vrijeme nastanka, film Plavi ovratnik je tijekom desetljeća zametnut u studijama posvećenima Schraderovu opusu i američkoj kinematografiji 1970-ih, no nakon nedavne restauracije, ponovno je postao temom razgovora, ponajprije zahvaljujući Schraderovoj odličnoj režiji i radu s glumcima, te razornom vizijom pojedinca u koruptivnom sustavu, koja je jednako aktualna danas, kao i prije četiri desetljeća', ističe se u najavi.

Kinoteka od subote počinje prikazivati film 'Mare', romantičnu dramu redateljice Andreje Štaka, o ženi koja stavlja svoj brak na kocku nakon što upozna šarmantnog neznanca. Među ostalim novitetima su 'Časnik i špijun' Romana Polanskog, povijesna drama inspiriran aferom Dreyfus koja je obilježila društveni i politički život Francuske krajem 19. stoljeća, te dramu 'Corpus Christi' poljskog redatelja Jana Komase.

Subotnja matineja donosi slavnu priču o psu Lassieu, temeljenu na istoimenom romanu Erica Knighta. Nakon nekoliko filmskih ekranizacija., ta priča o prijateljstvu dječaka i njegova kućnog ljubimca dobila je novu inačicu pod redateljskom palicom njemačkog redatelja Hanna Olderdissena.