12 TISUĆA GLEDATELJA

Božanstvena komedija zatvorila Riječke ljetne noći

25.07.2012 u 09:57

Bionic
Reading

Izvedbom plesne predstave „Božanstvena komedija“ Edwarda Cluga u utorak navečer u Harteri, bivšoj tvornici papira u Rijeci, zatvorene su 9. Riječke ljetne noći. Festival su službeno zatvorili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković.

Izvedena predstava je nastala u koprodukciji Bitef teatra i festivala Grad teatar Budva a sudjelovali su plesači Ašhen Ataljanc, Nikola Tomašević, Strahinja Lacković, Miloš Isailović, Uroš Petronijević, Ana Ignjatović Zagorac, Nevena Jovanović i Milica Jević. Autori glazbe su Borut Kržišnik i Milko Lazar, kostimografkinja je Maja Mirković a autor koncepta scene i dizajna svjetla je redatelj i koreograf Edward Clug.

Prije početka predstave dodijeljene su nagrade najboljim programima ovogodišnjeg festivala. Po ocjeni publike, najbolji je bio simfonijski koncert Riječke filharmonije uz solistički nastup violončelista Petra Kovačića, održan u Harteri 13. srpnja. Ravnao je Anton Nanut a izvedena su djela Ludwiga van Beethovena i Edwarda Elgara.

I žiri Novog lista je koncert Riječke filharmonije ocijenio najcjelovitijim događajem festivala. Posebno priznanje je žiri Novog lista dodijelio scenografu Daliboru Laginji za multimedijalnu izložbu "Pozornice" u sklopu festivala na kojoj je predstavljen presjek njegova scenografskog djelovanja.

Riječke ljetne noći otvorene su 19. lipnja a održano je ukupno 35 festivalskih izvedbi na 11 lokacija u Rijeci i Opatiji. Programe je pratilo oko 12.000 gledatelja. Organizatori su HNK Ivana pl. Zajca, grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke.