POSUDIO INSPIRACIJU

Bob Dylan optužen za plagiranje slavnih fotografa

27.10.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Svjetski poznati kantautor Bob Dylan ponovno se susreo s optužbama za plagiranje, no ovoga puta, umjesto njegovih pjesama, na udaru su se našle slike

Serija 'Azija', trenutno izložena u galeriji Gagosian u New Yorku, najavljena je kao glazbenikov vizualni odgovor na njegove dojmove s putovanja kroz Aziju. Ipak, pokazalo se da su brojne Dylanove slike nimalo skrivene kopije povijesnih fotografija.

Među njima je i slika dvaju muškaraca iz Kine koja djeluje kao reprodukcija poznate crno-bijele fotografije Henrija Cartier-Bressona. Osim kopije Cartier-Bressona, brojna djela izložena u New Yorku nevjerojatno sliče fotografijama. Među autorima čija su djela plagirana su Dmitrij Kessel i Rob Oechsle koji je godinama živio u Japanu i vodi blog Okinawa Soba. Na njemu objavljuje povijesne fotografije te vlastite serije.

Oechsle je izjavio u američkim medijima da ga je iznenadilo kada je na Dylanovoj izložbi ugledao reprodukcije vlastitih i tuđih radova, konstatiravši da se radi o čistom plagiranju.

Dylan se s optužbama za plagiranje suočio i ranije, među ostalim zbog pjesme 'Love and Theft' iz 2001. za koju je dio teksta 'posudio' iz romana Junichija Sage, te zbog preuzimanja citata iz djela književnih velikana Marka Twaina i Marcela Prousta.